Harmaasorsakoiras saapui tunnustelemaan - Kuva Esa Mälkönen

Harmaasorsakoiras saapui tunnustelemaan – Kuva Esa Mälkönen

Vesisade sulatti lumet ja Nuottalahdelle Finnoonpuron suulle muodostui loppuviikosta pieni sulapaikka, jonka neljä kyhmyjoutsenta ja kaksi kanadanhanhea heti valtasivat. Aiemmin viikolla puroon saapui ensimmäinen telkkäpariskunta lukuisten sorsien seuraksi. Telkillä oli heti kosiopuuhat mielessä. Harmaasorsakoiras saapui altaan etelä-lounaisreunan sulaan. Pikkutikka soidinhuutelee ja vaihtaa paikkaa lähinnä altaan länsireunalla. Puukiipijä, tiaiset ja mustarastaat viihtyvät edelleen ruokintapaikalla.

Satamassa sijaitseva eteläpenger on varma paikka löytää ensimmäiset leskenlehdet. Musta asfalttimurske todennäköisesti kerää lämmön auringon säteistä. Leskenlehti kilpailee ykeensä etelänruttojuuren kanssa kevään ensimmäisestä kukinnasta. Kuten jo raportoitu, etelänruttojuuri oli tänävuonna poikkeuksellisen aikainen. Kylmät viikot pysäyttivät kasvun ja siksi ruttojuuria on edelleen vähän noussut esiin. Mutta esillä olevat kukkivat jo – runsaasti valkoisena loistavia kukkia tähkissä tai oikeammin mykeröissä. Osa on jo joutunut parempiin suihin (lieneekö asialla linnut, rusakko tai jokin muu…?).

Kun ruttojuurikasvuston kohdalta lähtee parkkipaikalle päin, tulee pian vastaan kaukolämpöputken yli kurottava omenapuu, joka näyttää olevan aika vanha. Oksat kasvavat jäkälää ja oksien päät ovat hyvin kurttusia. Mutta hyvin näyttää vielä jaksavan uutta tuottaa. Huomasin (JR) omenapuun ensimmäisen kerran vasta viime syksynä, jolloin puussa oli jo omenat. Kymmeniä kertoja olen keväisin ohi kulkenut eikä edes kukat ole herättäneet huomioita. Kun vielä vähän jatkaa eteenpäin on täyttömäen puolella herukkapensaita (valkoinen, punainen ja musta) ja karviaispensas. Punaherukka näyttää olevan jäljellä, mutta mitä ilmeisemmin muut ovat hävinneet kuilutyömaan myötä.