Lännenheisiangervo - Kuva: Jukka Ranta

Lännenheisiangervo – Kuva: Jukka Ranta

 

Tämän viikon erikoisuus lumen ohella on lännenheisiangervo (Physocarpus opulifolius). Se löytyi läheltä parkkipaikkaa. Kun kääntyy puomin jälkeen vasemalle syvennykseen, oikealla on korallikanukka, sitten niittyä (jossa oli loppukesästä suopayrtti) ja sen reunassa oli tämä erikoisuus. Älkää kysykö, miten tunnistin (JR) sen, sillä en tunnistanut, vaikka käytin paljon aikaa vertailevaan tutkimukseen kirjojen ja netin avulla – ja vaikka meillä on runsaasti puutarhakasveja käsittelevää kirjallisuutta kotona. Sain lopulta apua kasvitieteilijä Mattias Tolvaselta. Lännenheisiangervo on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Meillä sitä on käytetty koristekasvina, mm. pensasaitana. Vuosi sitten havaitsin saman kasvin tallien takana tulvaniityn reunalla.

Viikolla siis satoi myös ensilumi. Espoossa paikoin jopa yli 15cm. Lumi oli märkää ja raskasta. Allas jäätyi osittain. Sulassa on sekaparvi lintuja: telkkiä, taveja, lapasorsia, muutama harmaasorsa ja haapana. Myös joutsenpari hyödynsi sulaa. Viikonloppuna sade muuttui vedeksi ja myös jää hävisi altaalta. Lumi tuli runsaan viikon viimevuotista aiemmin ja runsaan kuukauden keskimääräistä aiemmin.

Suomenojan Luonto laittoi ruokintapaikan talvikuntoon. Linnut kiittivät. Paikalle ilmaantui nopeasti tiaisia. Hippiäiset lauloivat kuusistossa. Ruokinnan takana aukealla oli suuri parvi urpiaisia ruokailemassa. Urpiaisia lenteli myös altaalla runsaasti. Tiklejä oli täyttömäellä takiaisissa ja altaan reunan koivujen latvuksissa.