Kyhmyjoutsenten perheonnea - Kuva: Esa Mälkönen

Kyhmyjoutsenten perheonnea – Kuva: Esa Mälkönen

 

Parina viime kesänä on mustakurkku-uikkujen poikastuotanto altaalla ollut heikohko. Kesän kylmyys vaikutti vuosi sitten. Nyt tuntuu tilanne olevan parempi – poikasia näkyy vanhempien selässä. Myös kyhmyjoutsen parilla on perheonnea. Neljä pokasta on ilmaantunut altaalle. Vuosi sitten pesintä keskeytyi ilmeisesti reviiritaistelussa tapahtuneen kuoleman takia.

Kävin (JR) ruokintapaikalla tutkimassa kasveja ja etsimässä perhosia ja sudenkorentoja varikon ja ruokintapaikan välisellä luhtaniityllä. Västäräkki varoitteli, kun kiertelin siellä. Seurasi minua joka paikkaan. Vasta, kun poistuin ojan toiselle puolelle, jätti minut rauhaan. Ilmeisesti oli poikasia tai pesä jossain lähistöllä.

Pahikset eli lupiinit ovat loistokkaita ja monimuotoisia – ei käy kieltäminen. Tosin viime vuoden runsaus puuttuu. Illakko eli hyvis kasvaa pahisten eli etelänruttojuurten välissä. Pilkistävät hauskasti ruttojuurten lehtien seasta. Tykkää kuulemma varjosta ja siksi ilmeisesti menestyy ruttojuurten varjostamalla alueella. Paljon mikään muu ei taida lehtien alla viihtyä. Kaksi pölkkyruohon kortta on viime vuotisella paikalla. Kuitenkin niitä on huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten

Raunioyrtit näyttävät olevan mehiläisten ja kimalaisten suosiossa. Parhaillaan kukkivissa raunioyrteissä pörrää pölyttäjiä runsaasti.