Kyhmyjoutsenet – Kuva Timo Leppäharju

Suomenojan ensimmäinen muuttolintu oli tänäkin vuonna telkkä. Tosin varmaa ei ole, ovatko nyt purolle ilmaantuneet telkät talvehtineet maan rajojen ulkopuolella. Niin moni lintu jää talveksi sulalle merelle.

Puron suulla merellä voi sulassa jo nähdä tukkasotkia ja punasotkia. Altaat ovat vielä valtaosin jäässä ja altaille sotkat eivät tule ennen kuin pääaltaat saavat kunnon sulapaikat. Meren sulassa voi nähdä useita kanadanhanhia, kyhmyjoutsenia ja isokoskeloita. Laulujoutsenia kävi viikolla muutama ja harmaahaikarakin lenteli sunnuntaina. Talviruokinnalla on laulun määrä lisääntynyt ja tintin akevat ruokaa säännöllisesti.

Edellisessä viikkoraportissa aprikoitiin miten paljon lumisateet ja pakkaset tuovat takapakkia kevään tuloon ja mahtavatko etelänruttojuuret selvitä pakkasten yli. Tämän raportointijakson ensimmäinen viikko oli vielä suhteellisen kylmä ja puiden oksat saivat uudelleen jääpuikkoja.

Vähitellen kuitenkin lämpeni ja kuluneella viikolla voitiin todeta, että etelänruttojuuret voivat hyvin ja nuputkin ovat jo näkyvissä. Alkuja on myös noussut lisää. Myös japaninruttojuuret ovat heräämässä. Alkuja on runsaasti. Sulava lumi toi Nuottalahden metsikköön (ns. tallitien metsään) suurehkoja vesilätäköita, jotka olivat jo lähes lampareita. Pajunkissoja on nyt runsaasti, vaikka joukossa on vielä runsaasti kuolleita lehtiä viimevuodelta. Kun pajunkissat avautuvat pikkuhiljaa ja sää on kostea vesipisarat muodostuvat kauniisti niiden päälle. Pähkinäpensas on kukassa Tiistilän metsän reunalla ja tallitien metsässä.

Alueen metsiköissä on suhteellisen runsaasti kääpiä puiden rungoilla. Monissa on paljon koloja – tulee mieleen, että kyseessä on toukkien kerrostalo.

Suomenojan Luonnolla on kaksi liito-oravan pönttöä Tiistilän metsässä. Toinen on pahasti metrotyömaan purituksessa ja sitä uhkää myös lähelle tulevat uudet kerrostalot. Molemmat pönttöpuut on merkitty huomionauhoin, jollaisia Espoon kaupunki on käyttänyt indikoimaan puita, joita ei saa kaataa.

Harmittava huomio on ihmisten roskaaminen ja vanhojen laitteiden dumppaaminen metsään.  Nyt altaan lähellä ilmestyi palanut skootteri ja täysin tuhottu henkilöauto, ihmeellistä.

Viikkoraportin toimitti Timo  Leppäharju