Kohti syksyä - Kuva: Jukka Ranta

Kohti syksyä – Kuva: Jukka Ranta

Elokuussa 2012 kerroimme, että Esa Lammi on löytänyt lännenpalsamin Djubsundsbäckenin varrelta. Lainaus viikkoraportista 34/12: “… On tulokaslaji, jota Kasviatlaksen mukaan on Lohjanjärvellä (Lohja, Karjalohja), Helsingissä Vuosaaressa ja Vartiokylässä sekä Raahessa. Suomenojan esiintymä olisi näin ollen kuudes (tai seitsemäs riippuen miten Lohjanjärven esiintymät lasketaan). Suomeen sen sanotaan kulkeutuneen viljan siemenien mukana Kanadasta niinkin varhain kuin 1949. Lännenpalsami on luokiteltu haitalliseksi tulokaslajiksi, koska sillä on vahva taipumus syrjäyttää alkuperäislajeja.”

Sittemmin Djubsundsbäckeniä kunnostettiin Kaitaantien uuden osan rakentamisen yhteydessä, mm. rantatörmät perattiin ja ne saivat kivipeitteen. Olin (JR) varma, että palsamit, sekä jätti- että lännenpalsamit häviäisivät tämän toimenpiteen seurauksena. Jättipalsami näyttää hävinneen, mutta lännenpalsami on vallannut alaa ja nousee kivien välistä runsaana. Onpa sitkeä kasvi.

Kaunis viikko ja aika lämmintäkin. Kuitenkin muutama kylmä yö. Valon vähenemisen ja kylmien öiden seurauksena, puissa alkaa olemaan syksyn merkkejä. Kesä on muuttumassa myös termiseksi syksyksi.