Maitohorsma kertoo lähestyvästä syksystä - Kuva: Jukka Ranta

Maitohorsma kertoo lähestyvästä syksystä – Kuva: Jukka Ranta

Lämmintä edelleen – on vielä terminen kesä, vaikka kalenteri kertoo syksystä. Perhosia, erityisesti lanttuperhosia ja pikkukultasiipiä sekä syyskorentoja lentelee edelleen runsaanlaisesti. Metsikössä sienet kertovat lähestyvästä syksystä, samaten horsman haihtuvat ja alkavan ruskan värit kasvistossa. Idänlehtikuoriaisen toinen sukupolvi on vielä haravalukuisena lepän lehdillä ennen talvehtimista. Huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten, mutta ovat kuitenkin saaneet lehdet reikäisiksi. Ampiaisvieras – nimestään huolimatta kukkakärpänen – meinasi hämätä kuvaajan luulemaan sitä kimalaiseksi.

Veneet odottavat laiturissa telakointia ja kurttulehtiruusu jaksaa kukkia. Karhunköynnös kukkii edelleen täysillä ja valloittaa tilaa muilta kasveilta.

Reilun viikon takaisen sähkökatkoksen aiheuttama altaan ylikuormitus näkyy edelleen pinnalla kelluvana massana. Allas on myös erittäin täynnä. Kyhmyjoutsenilla on kolme poikasta ja itäisen ruovikon kyljessä on oviaukko pesälle. Yksi poikasista on hävinnyt loppukesän aikana. Lieneekö minkki ollut asialla. Liejukanan tämän vuotinen poikanen tepastelee edelleen ruovikon reunassa.

Elämän kovuus näkyy altaalla: yksi sinisorsa on tullut elämänsä päähän.

Purossa oli edelleen hyvin paljon vettä ja se purkautui osittain tulvaniitylle. Vaikea sanoa, mitä HSY:n mahdollinen huuhteluveden purku saanut aikaan. Tiistaina, iltapäivällä ei puron keskijouksulla näkynyt merkkejä vedenpaisumuksesta.