Ilvessiilikkään toukka - Kuva: Helmut Diekmann

Ilvessiilikkään toukka – Kuva: Helmut Diekmann

 

Syyskorentoja oli viikolla edelleen runsaasti, erityisesti punasyys- ja elokorentoja. Myös tummasyyskorentoa näkyin jonkin verran kuten myös ukonkorentoja, jotka aktiivisesti saalistivat etelänruttojuurten yllä. Perhoset sen sijaan olivat pitkälti poissa: pääasiassa pikkukultasiipiä ja lanttuperhosia. Neitoperhosia, sitruunaperhosia lenteli siellä täällä. Yksittäinen karttaperhonen oli myös paikalla ja toukkiakin on ilmaantunut..

Täyttömäellä valkomesikkä kukkii runsaana. Tieteellinen nimi tarkoittaa hauskasti hunajahernettä, johon vähän suomenkielinenkin nimi viittaa. Suhteellisen harvinainen Etelä-Suomen kasvi. Ohdakekasvustot ovat parhaillaan valkoisina ja täynnää villaa. Tämä kesän erikoisuus oli, että liki puolet nokkoskukkulan polun puoleisesta sivusta kasvoi tänä kesänä ohdaketta. Kohta täytyy kai puhua ohdakekukkulasta.Tomaattikasvusto on matala, vain 20-30 cm korkea, mutta keltaisena. Eli tomaatti on runsaassa kukassa – ehkä sittenkin saadaan satoa. Punakoisolla on jo osin marjat.

Läjityspaikalla fasaanin poikasia 6 kera emon ja täyttömäellä 11. Altaalla on vielä kohtuullisesti puolisukeltajasorsia. mm. harmaasorsia ja sinisorsia. Kesän tyyppilajesita nokikana on jo hyvin vähälukuinen. Altaan kaislikoissa yöpyy satamäärin kottaraisia. Osa on ottanut tavaksi auringonlaskun aikoihin tovin istuskella voimajohdoilla ennen yöpymään menoa.

Jokavuotiseen loppukesän tapaan salakkaparvet ovat ilmaantuneet Suomenojan edustalle. Valitettavasti myös sinilevää on meressä. Sataman talvisäilytyskenttä on nyt hierakan ja pietaryrttien hallussa.