Kukkiva laidunkarstaohdake - Kuva: Jukka Ranta

Kukkiva laidunkarstaohdake – Kuva: Jukka Ranta

Viime kesän erikoisuuksia kasvimaailmassa oli laidunkarstaohdake, joka ilmaantui läjityspaikkalle. Laidunkarstaohdake on kaksivuotinen. Ensimmäisenä vuonna kasvi tekee maan pinnalle ruusukkeen ja toisena vuonna sitten pitkät korret ja niiden päähän kukinnot. Viime vuonna löydetyt olivat siis toisen vuoden kasveja.

Odotimme siis jännittyneinä pitää tapahtuu tänä kesänä. Taas saimme yllätyksen. Laidunkarstaohdekkeen korret ja kukinnot ilmaantuivat noin kymmenen metrin päähän viime kesän paikasta. Tilanteessa on myös komiikkaa: kasvi ilmaantui meidän ns. perhosbaariin eli paikkaan, johon aikanaa istutimme perhoskasveja. Aikaisemmin perhosbaarissa ei ole kasvanut kasvin kasvia. Siksi on mielenkiintoista jatkaa keskustelua, miten laidunkarstaohdake on tullut läjityspaikalle. Sen olo koko läjitysalueella puoltaa lietteen siemenpankkia, mutta ei toki sulje pois kauriiden tai muiden elämien mukana tulemista.

Tämän kesän kasvusto on huomattavasti vaatimattomampi kuin viimevuotinen: kuusi kortta ja viime vuonna noin 20 kortta. Laidunkarstaohdakkeen kukinnan aikana oli koleaa ja perhosia vielä vähän. Näin viime kesä mesibaarieffekti jäi toteutumatta. Muutamia kimalaisia pörräsi ja erikoisuutena yhtenä päivänä parittelevat nelivyöjäärät.