Kesäkuun alun seurantakuva - Kuva: Tommi Heinonen

Kesäkuun alun seurantakuva – Kuva: Tommi Heinonen

Otsikoimme viime viikolla “Kolean kevään jälkeen”. Sitten kuluneen viikon alussa ilmatieteen laitos julkaisi kevään säätilastot otsikolla “Sateinen toukokuu päätti lauhan kevään”. Lauhan kevään – vaikea uskoa. Kasvi- ja hyönteismaailma kertoi ihan toista. Mutta ehkä koko valtakunnan tasolla tilanne oli toinen verrattuna pääkaupunkiseutuun.

Kasvimaailmassa tapahtui viikon aikan edistymistä. Raunioyrtit ja lupiinit alkoivat kukkimaan, oravanmarjat ja kielot ovat jo isolla nupulla. Vehkan kukat tulivat altaalla esiin ja viime viikolla mainittu pölkkyruoho oli kukassa. Mutta kuitenkin: pölyttäjät puuttuvat lähes tyystin – todella vähän kimalaisia, mehiläisiä ja kukkakärpäsiä. Yhtään tytönkorentoa ei ole osunut silmään.

Lintumaailmassa alkaa olemaan lastenhoidonaika. Liejukana esitteli poikasiaan ja nokikanan poikasia on jo runsaasti. Kun altaalla alkaa olemaan hiljaiseloa, on laulajien vuoro olla esillä. Kertut ja kerttuset ovat hyvin esillä. Pääskyset esittävät lentonäytöksia altaan yläpuolella. Haara- ja räystäspääskysten joukossa oli myös törmäpääskysiä. Viikon kruunasi puron suussa kalasteleva harmaahaikara.Kun Djupsundsbäckeniä kunnostettiin, heräsi pelko, että puronvarren pikkutyllit ja rantasipit häviävät. Pikkutylli on ainakin vielä paikalla.