Altaan kevättouhut käynnistyivät vauhdilla - Kuva: Timo Leppäharju

Altaan kevättouhut käynnistyivät vauhdilla – Kuva: Timo Leppäharju

 

Kevät on nyt sitten virallisesti avattu. Allas oli lauantaina jäätön kaakkoiskulmausta lukuunottamatta. Viikon aikana altaille saapuivat naurulokki, nokikana, liejukana, harmaasorsa, punasotka, tukkasotka, telkkä, kyhmysorsa ja myös tavi. Eli kaikki altaan päälajit ovat kotituneet mustakurkku-uikkua ja lapasorsaa lukuunottamatta. Pikku-uikku – yllätysvieraana – korvasi tosin myöhäiset tulijat ja ilahdutti tarkkailijoita. Lintujen saapuminen käynnisti turnajaiset miltei välittömästi.

Kuten ilmakuvista näkyy, oli maanantaina altaan luoteisosat jäättömiä. Sulaminen tapahtui nopeasti lauantaina voimalaitoksen edusta oli sula. Ainoastaan altaan kaakoisosa eli ns. ruoppausnurkaus oli vielä jäässä. Tämä saa muuta allasta vähemmän aurinkoa osakseen, mikä osittain selittää hitaan prosessin.

Etelänruttojuuren kukat aukesivat, japaninruttojuuri tuli nupulle, sinivuokot avautuivat ja leskenlehdet kukoistivat. Oli kuin huhtikuun viimeinen viikko vuosi sitten.

Ja lopuksi täytyy mainita mieltälämmittävä asia: Oli kiva seurata kun vanhemmat opettavat lapsiaan meidän opastaulujen avulla. Muutamat totesivat että täytyy käydä sivustolla. Ovat siis heti hyötykäytössä 🙂