Seurantakuva 15.3.2015 002 (800x532)

Viikon alussa kaikki näytti keväiseltä. Altaan jääpeite tuntui hupenevan silmissä. Maanantaina ainoastaan itäinen reuna ja pohjoiset poukamat olivat jäässä. Linnut lisääntyivät puronsuussa Nuottalahdella. Laulujoutsenet pysähtyivät Nuottalahdelle useamman yksilön voimalla. Myös kyhmyjoutsenia oli useampi pari. Harmaasorsat runsastuivat. Nuottalahden rannat olivat täynnä lintuja. Harmaahaikaratkin poikkesivat kylään. Etelänruttojuuret alkoivat kukkimaan ja terttuseljaan tuli isot lehdenalut. Tikkojen reviiripärinä – käpytikkojen sekä pikkutikkojen – kuului lähes joka puolella Suomenojalla.

Sitten kaikki muuttui. Yöpakkaset palasivat. Vaikka torstaina tukkasotkat ja telkät ilmaantuivat altaalle useamman linnun voimin, alkoi myös jääpeite palaamaan. Lauantaiaamuna kunnon pakkasyön jälkeen oli koko allas jäässä – ainoastaan puhdistamolta tuleva täyttöuoma oli sulana. Myös Nuottalahti oli lauantaiaamuna jäässä – huolimatta siitä, että satamaahinaaja/-murtaja Karhu autoi viikolla jään hävittämisessä. Seurantaraportin kuva kertoo, että päivän lämpö palautti osittain avoveden altaalle.

Nuottalahdelle tuli myös yllättävä ja taitava kalastaja: minkki. Ja lumikko poseerasi altaan luoteisreunalla.

Kun naurolokit puuttuvat vielä ilmatilasta, näyttävät varikset ja naakat sen vallanneen. Niitä on runsaasti myös tulvaniityllä ja Nuottalahden rannoilla.

Nuottalahti oli lauantaiaamuna jäässä – Kuva: Jukka Ranta

Nuottalahti oli lauantaiaamuna jäässä – Kuva: Jukka Ranta