Sorsia oli jo purossa - Kuva: Tuomas Heinonen

Sorsia oli jo purossa – Kuva: Tuomas Heinonen

 

Kun luoto on vielä hiljainen sieltä täältä kuuluvaa tiaisen titiystä lukuunottamatta, ovat äänimailman ottaneet haltuun junttaorkesterit. Tästä enemmän muutosraportissa. Sumu ja sade pitivät lintumaailman hiljaisena.

Kauriit olivat viikon aikana näkösällä muutaman kerran. Tommi näki kaksi kaurista vartiossa puhdistamon portilla. Tuomas lähti tulvaniityllä seuraamaan kahta kaurista ja kertoo: “Löysimme enemmän jälkiä marskien läheltä ja lopulta kaksi kaurista Tiistilän puolelta työmaan pohjoiselta puolelta aivan Kalastajantien vierestä. Kauriit pakenivat Suomenlahdentien työmaan yli toiselle puolelle ja katosivat metsään. Emme löytäneet enää jälkiä uudestaan, koska siellä oli niin paljon liikuttu,” Odotamme mielenkiinnolla, koska suostuvat kuvattaviksi.

Tulvaniityllä on aika paljon täysin sulaa aluetta ja runsaasti vettä. Kasvimailta ruovikon läpi kohti työmaiden yhdistymistä menevä polku katkeaa sulaan. Itse asiassa vettä on miltei kasvimaan reunaan saakka. Kun merivesi on ollut pitkään ja on edelleen normaalia alempana, muutosraportissa aprikoitiin syytä seuraavasti: “Lieneekö rakentaminen estänyt Tiistinpuron (Distbäcken) valumisen etelään päin ja vesi jää nyt normaalia ylemmäksi.”

Allas on edelleen tukevassa jäässä. Tuomas yritti hakata reikää, mutta luovutti 10+ cm kohdalla. Finnoonpurossa näytti vesi virtaavan ylöspäin. Syynä lienee meren jääpeite ja puron jään päälle muodotunut lumien sulamisvesi. Sinisorsia oli purossa 10 kpl työmaan ja meren välillä.

Altaan eteläreunalla on kunnostettu maisemaa kaatamalla puita ja risukkoa.