Seurantakuva 1.4.2015 005 (800x532)

Huhtikuun alun seurantakuva – Kuva: Tommi Heinonen

 

 

Hitaasti kiiruhtaen sopii hyvää kuvaamaan kevään etenemistä. Alkuviikosta tuntui, että talvi iskee takaisin ja lujaa – räntää, tuulta ja koleaa. Loppuviikkoa kohden kuitenkin tuli hivenen positiivisempi tunne.

Kylmä jakso on hidastanut kasvimaailman heräämistä. Terttuselja on liki samassa vaiheessa kuin kaksi viikkoa sitten. Tuntuu myös, että leskenlehdet ovat pysyneet kaksi viikkoa samassa tilassa. Leppä aloitti kylmästä huolimatta kukinnan. Muita uusia heräämisiä ei ole tapahtunut. Yllätykseksi yhdeltä lajityskasalta löytyi vihreätä. Olisiko viimevuotinen peltokanankaali? Sen englanninkielinen nimi “wintercress” tulee näin ymmärretykseksi.

Lintumaailmassa kevät kuitenkin eteni. Naurulokit asettuivat todenteolla taloksi. Suoja-armeija on siis asemissa. Pariutuminen ja pesäpaikkojen etsintä on alkanut. Nokikanat tapailevat turnajaisia ja pesäpaikkoja tutkaillaan. Myös kyhmyt katsastavat jälkipolvelle sopivia syntysijoja. Sepelkyyhkyjen huhuilu kuuluu altaan ympäristössä. Mielenkiintoinen seikka on, että suurinpiirtein eteläsen lintutornin kohdalle, kuitenkin lähempänä keskusruovikon rantaa on syntynyt saari. Miten ja millainen materiaalin kerääntyminen on taustalla, on vaikea sanoa. Lokit näyttävät omineen sen. Lastenlorua mukaillen: Lokilla saari on, se oma saari on ..