Viitasammakot ovat aktiivisina hämärän laskeuduttua - Kuva: Esa Mälkönen

Viitasammakot ovat aktiivisina hämärän laskeuduttua – Kuva: Esa Mälkönen

 

Miltei päivälleen vuosi sitten kerrottiin, että onnistuimme kuvaamaan viitasammakoita niiden ollessa marssilla talvehtimissijoilta kutupaikoille. Samaten kerrottiin taustaksi edellisten vuosien vaikeuksista löytää viitasammakoita – ilmeisesti talvehtispaikoilla pohjaan saakka jäätyneiden lampareiden takia. Viime vuonna ei kututapahtumaa onnistuttu seuraamaan, mutta sen sijaan loppukesästä kuvatiin nuoria sammakoita Tiistilän metsän ja tulvaniityn rajalla. Paikka oli Suomenlahdentien linjauksella ja siksi siellä tehtiin erityinen viitasammakkokatselmus.

Pääsiäismaanantaina Esa Mälkönen lähetti viestin: “Tänään istuin auringonlaskun aikaan itäaltaalla viimeisissä valoissa, kello oli jo lähemmäs 21, kun alkoi pulputtava plop-plop-plop-plop. Viitasammakko! Se pulputti altaassa noin 4 metrin päässä vesikasvijätöksissä. Kuvatakin antoi pitkällä telellä. Klo 21.20 kuoroon yhtyi parin metrin päässä toinen.”

No, ei ole vaikea arvata, että tiistaina oli itäisen lintutornin edustalla “aurinkoa ottamassa” lähes koko Suomenojan Luonnon jäsenistö. Oltaisiin voitu pitää ylimääräinen jäsenkokous. Ja ohikulkijat ihmettelivät: “mitä siellä on, kun kuvaatte pitkillä putkilla suoraan alaspäin.”

Alkuviikolla sammakot aloittivat jo hyvissä ajoin ennen auringonlaskua. Loppuviikkoa kohden ne tulivat häveliäimmiksi ja aloittivat touhut vasta auringonlaskun jälkeen hämärän tultua. Samalle niiden määrä lisääntyi – kyseessä oli todellinen joukkotapahtuma. Kauniit illat loivat taphtumalle oman tunnelmansa.