Sylkikuoriaisia on runsaasti - Kuva: Jukka Ranta

Sylkikuoriaisia on runsaasti – Kuva: Jukka Ranta

Kosteus on saanut monet kasvit kukoistamaan normaalisti poikkeavalla tavalla. Yksi näistä on lupiini. Suomenojan lupiininiityt näyttävät huomattavasti runsaimmalta verrattuna aikaisempiin vuosiin. Näin tuntuu olevan myös muualla. Mielenkiintoista on todeta, että näyttäisi olevan melko varmaa, että yksittäiset lupiinit muuttavat väriä vuosien kuluessa. Siksi suuria ovat tiettyjen paikkojen värimuutokset. Tämä värimuutos on myös tieteellisesti kiistanalainen kysymys – siitä käydään debattia kansainvälisesti. Mielenkiintoista on myös latvusten värisävyjen kirjo – lupiineilla on erilaisia “kruunuja”.

Myös “millimetrisarjan” pikkukasveja on runsaasti: peltovirvilät, hietalemmikit, heinätähtimöt ja rikkapalsamit kukoistavat. Viikon erikoisuus on akileija – arvaapa missä. No, ei liene yllätys, etttä tallitien metsikössä. Siellä kasvaa ja kukkii skillaniityn reunalla, omenapuun alla 5-7 akileijaa. Useamman värisiä.

Yksi alkukesän erikoisuus on ollut tytönkorentojen totaalinen puuttumien Suomenojalta. Yhtään ei ole silmiin osunnut. Viime vuonna jo toukokuun viimeisellä viikolla oli niitä hyvin runsaasti. Erikoisen alkukesän kruunaa ruskohukankorento, jonka bongasin (JR) viikon alussa. Vaikka on yleinen, ei ole aiemmin Suomenojalla silmiin osunut. Sykikuoriaisia on edelleen runsaasti. Myös kukkakärpäset ovat yleistyneet nopeasti.