Kuluneen viikon havaintoja:
Esa:
Naurulokit ovat aloittaneet haudontansa. Lokilla on normaalisti kolme munaa ja poikaset kuoriutuvat noin kolmen ja puolen viikon haudonnan jälkeen, tänä vuonna käytännössä toukokuun loppupuolella. Poikaset pysyttelevät pesässä kymmenkunta vuorokautta ennen kuin aloittavat uintiretkiä pesän lähiympäristöön.
Hyönteissyöjiä ilmaantui runsaasti erityisesti lämpimänä sunnuntaina. Silloin altaiden reunametsiköissä kuuli jo useiden pajulintujen surumielistä mutta kaunista laulusäettä. Myös kirjosieppo kieppui rantapuussa.
Ensimmäisiä lehtokotiloita voi nähdä iltakosteuden aikaan altaiden länsireunalla ylittämässä hiekkapolkua. Niiden runsastuminen on kiinni säistä. Jos tulee vähäsateinen kesä, niitä on vähän, mutta lämpimänä kosteana kesänä niiden määrä räjähtää.
Kuten Jukka Rannan muutosraporttikirjoituksessa todetaan, alueen liito-oravilla on nyt tukalat ajat. Kiersin länsireunan suljetulla rakennustyöalueella olevat 9 liito-oravan pönttöä (joista 6 on Suomenojan Luonnon asettamia). Yhdenkään tuntumassa ei näkynyt papanoita, liiturit ovat jättäneet alueen.
Mehmet:
Lintualtaassa elää monien hyönteisten toukkia. Nyt on se vaihe menossa niiden elämässä, että ne tulevat veden pinnalle ja yrittävät lähteä ensimmäiselle lennolle. Jos ne eivät pysty lähtemään lentoon muutamassa sekunnissa, ne joutuvat lintujen ruoaksi. Lentoon lähteminenkään ei takaa pidempää elämää koska hyönteissyöjälinnut kuten naurulokit, pikkulokit, tiirat, västäräkit, pääskyt ym hyönteissyöjät ovat taitavia nappaamaan hyönteisiä lennosta. Olen huomannut, että myös nokikanat, sorsalinnut ja niiden poikaset syövät hyönteisiä.
Paul:
Surullinen löytö kuluneella viikolla oli kuollut nokikana. Ei ole tietoa, miten se oli kuollut. Se makasi vedessä noin 140 metrin päässä voimajohdoista. Voi olla hyvin mahdollista, että se kuoli taistelussa.
Nokikanapari on rakentanut pesän kaislikkoon paikkaan, mistä sitä on vaikea nähdä. Ainakin siellä on turvallista ja emo pystyy tarkistamaan, kuka tulee lähelle. Samalla alueella kuin nokikanan pesä liejukana oli kävelemässä ja se tamppasi maata. Yrittikö se häiritä pikku eläimiä, jotta ne tulisivat esille vai oliko sillä joku muu syy?
Västäräkki etsi ruokaa myös kaislikosta ja mudasta. Se napsi pieniä suupaloja.
Päivällä naurulokit menevät Nuottalahteen missä ne etsivät ruokaa tai lepäävät rauhassa.
Jukka:
Kasvimaailmassa runsas viikko tekee ihmeitä. Japaninruttojuurten kukinta on loppunut ja ne tekevät jo lehtiä. Valkovuokko-, skilla- ja mululaleinikkiniityt kukoistavat täysillä.
Kansan suussa – kuten minunkin puheissani – skilla on synonyymi idänsinililjalle (Scilla siberica). Scilla-suku on kuitenkin laaja. Toinen aika yleinen ja minun suosikkini on Scilla luciliae eli isokevättähti, lyhyemmin kevättähti. Englannin kielellä se on Glory-of-the-Snow. Tämä johtunee siitä, että kevättähdestä on myös täysin valkoinen kukkamuoto. Kevätähteä kasvaa mm. tallitien metsässä. Kuvan yksilö on tallitien metsän läpi talleilta rantaraitille johtavan polun varrelta, missä niitä kasvaa molemmin puolin polkua. Niitä on kasvanut myös tallitien varrella kohdassa, missä ovat nyt putkirempat meneillään. Lienevät hävinneet. Aikanaan maaperätutkimukset hävittivät ne ruderaatilta.Skillaniityn erikoisuus on, että siellä kasvaa myös suhteellisen harvinaista valkoista idänsinililjaa.
Vaahterat ovat nupulla, puron suisto on keltaisena rentukoista ja mustaherukka tekee lehtiä. Tallitien metsä jaksaa yllättää. Löysin narsissin nupun (todennäköisesti keltanarsissi tai pikkunarsissi). Jännä juttu, koska se vaatii sipulin kasvun alkamiseen. Lieneekö alueella olleiden vanhojen talojen perua vaiko tullut kipattujen roskien mukana
Koosti: Jukka Ranta