Uusi Finnoo - Kuva: Jukka Ranta

Uusi Finnoo – Kuva: Jukka Ranta

Länsimetro tuo mukanaan isoja muutoksia. Sen reitin varrelle Espoossa tulee runsaasti uudisrakentamista. Suomenoja-Kaitaa on yksi ison muutoksen kokevista alueista: sinne suunnitellaan uutta kaupunkimaista keskusta, Finnoota ja yli 20000 uutta asukasta. Puhdistamo on siirtymässä Blominmäkeen tehden näin tilaa uuudisrakentamiselle.

Lintuallas jää tässä muutoksessa rakennusmassojen keskelle, mikä on herättänyt aiheellisesti huolta. Tällä hetkellä altaalle ja tulvaniitylle on hyväksytty suoja-alue, joka säilyy rakentamisen ulkopuolella. Lintualtaalle ja sen lähialueelle on valmisteilla hoitosuunnitelma, jossa otetaan huomioon lintujen ohella myös hyönteiset ja kasvit. Suunnitelma on hyvin tehty monipuolisella asiantuntemuksella ja laajat alueet säilynevät luonnontilassa. Altaalle on tulossa piilokoju ja kaksi uutta tarkkailulavaa. Tämä on kaikki hyvää. Mutta huoli kuitenkin jää: miten linnut suhtautuvat korkeisiin taloihin ja lisääntyviin asukkaisiin.

 

Finnevikin silta lintualtailta nähtynä - Kuva: Jukka Ranta

Finnevikin silta lintualtailta nähtynä – Kuva: Jukka Ranta

Ensimmäiset muutoksen merkit alkoivat näkymään kun Suomenlahdentien ja uuden Kaitaantien rakentaminen alkoi syksyllä 2013. Suomenlahdentie menee tulvaniityn yli 360 metristä Finnevikinsiltaa pitkin. Kun silta alkoi kuoriutumaan muoteista ja tukirakenteista syksyllä 2014, näkyi hyvin, että sillasta on tulossa uuden Finnoon näkyvin maamerkki.

 

fvs-niitty_3214gx_jukkar

Finnevikinsilta tammikuussa 2015 – Kuva: Jukka Ranta

 

Finnevikinsilta tammikuussa 2015 - Kuva: Jukka Ranta

Finnevikinsilta tammikuussa 2015 – Kuva: Jukka Ranta

Uusi Kaitaantie avattiin liikenteelle helmikuussa 2015. Kaitaantien myötä on myös Djupsundsbäckenin uomaa kunnostettu.

 

Uusi Kaitaantie helmikuussa 2015 - Kuva: Jukka Ranta

Uusi Kaitaantie helmikuussa 2015 – Kuva: Jukka Ranta

 

Kunnostettu Djupsundsbäcken syyskuussa 2014 - Kuva: Jukka Ranta

Kunnostettu Djupsundsbäcken syyskuussa 2014 – Kuva: Jukka Ranta

Länsimetron oranssi väri alkoi näkyä suoja-aitojen myötä rakenteilla olevan Finnoonsillan vieressä vuoden 2014 lopulla. Kyseessä oli Finnoon metroaseman työ- ja huoltotunnelin rakentaminen. Itse metrokeskus tulee uuden Finnoonsillan (katu) ja Kaitaantien eli suurinpiirtein nykyisen Hylkeenpyytäjäntien ja Kaitaantien risteyksen ympärille. Samalta alueelta alkaa myös ensimmäisten asuinkerrostalojen rakentaminen ilmeisesti jo vuoden 2015 lopulla. Osa metroasemasta on lintualtaan alla.

 

Länsimetro näkyy Suomenojalla - Kuva: Jukka Ranta

Länsimetro näkyy Suomenojalla – Kuva: Jukka Ranta

Suuri huoli niin luontoihmisillä kuin veneilijöilläkin liittyy suunnitelmiin siirtää venesatama ja täyttää meri hyvin laajalti. Tämä voi olla hyvin kohtalokas, koska lintujen keväinen ja syksyinen kokoontumispaikka sekä poikasten ”ulkoiluttamispaikka” joutuu Nuottalahdella uhatuksi.

 

Merentäyttösuunnitelmia - Kuva: Jukka Ranta

Merentäyttösuunnitelmia – Kuva: Jukka Ranta