Duunarit ovat vielä töissä - mehiläiset pitävät kanadanpiiskusta - Kuva: Jukka Ranta

Duunarit ovat vielä töissä – mehiläiset pitävät kanadanpiiskusta – Kuva: Jukka Ranta

Viikolla alkoi olemaan jo todellisen ruskan tuntua. Erityisesti puutarhoista alueelle ajautuneet, kuten korallikanukka ja muutama aroniapensas, hehkuivat ruskassa. Myös koivut ja haavat ovat kellastuneet.

Kanadanpiisku luokitellaan haitalliseksi vieraslajiksi. Helposti puutarhasta karkaava. Huoltotien, uuuden sillan ja puron raajamalla alueellakasvaa oikea piiskuniitty – useita kymmeniä metrejä pitkä ja parikymmentä metriä leveä. Alueella ei sitten kasvakaan muita kasveja. Haitallisuus helppo havaita: leviää helposti ja tukahduttaa muut. Mutta mehiläiset näyttävät pitävän kanadanpiiskusta: duunarit tekevät vielä työtään.

Kirjoitin (JR) noin vuosi sitten löytäneeni meriasterin. Kasvi oli iitäisen lintuutornin kohdalla tulvaniityllä – puron töyräällää aivan vesirajassa. Innoissani tein virhepäätelmän. En ollut aiemmin astereita havainnut alueella eikä vuosi sitten löytynyt muita. Samoilin viikolla puronvartta ylöspäin ja edellee Finnevikinsillan toidelle puolelle. Kas kumaa – siellä huoltotien varrella (kanadanpiiskuista katsoen tien toisella puolella) alkoi näkymään astereita. Mitä lähemmäksi palstoja pääsin sitä enemmän oli astereita. Kyseessä on pajuasteri. Pajuasteri on syysasterista ja säiläasterista risteytetty koristekasvi. Se on luokiteltu haitalliseksi, kts. vieraslajiporttaali.

Viikon erikoinen oli pyjamalude. Tämän vuosituhannen tulokaslaji, joka ei kuitenkaan ole haitallinen. Satamassa merimetsot ovat tekemäss joka syksyistä käyntiään.