Liejukanan poikanen ja vehka – Kuva Esa Mälkönen
Esa Mälkönen:
Altailla nähtävien lintujen pesimästrategia eroaa toisistaan. Telkkäkoiraat lähtevät muille maille pääosin jo toukokuun lopulla. Viime viikolla enää pari telkkäkoirasta yli kymmenestä oli altailla. Muilla vesilinnuilla sitä vastoin koiraita näkee enemmän kuin naaraita, joista viimeisetkin ovat aloittamassa kesäkuun alussa hautomisurakan. Koiraat eivät sorsalinnuilla osallistu poikasten hoitoon, kun taas esimerkiksi uikuilla, joutsenilla ja rantakanoilla molemmat jakavat huolenpitovelvollisuuden.
Narulokkikannan nykyinen pienuus auttaa varislintuja. Ne uskaltautuvat nyt ajoittain pesärosvoiksi, eivät välitä muutamasta hyökkäilevästä lokista. Naurulokkikannan poikastuotto heikkenee entisestään.
Kottaraisparvet ovat aloittaneet yöpymiset kaislikoissa. Vielä niitä on vain kymmenien parvia, mutta kohta useammankin sadan parvia.
Timo Leppäharju:
Usein olen käynyt altaalla pyörällä, mutta harvoin olen laittanut kuviani raporttiin, kovin ovat samanlaisia vuodesta toiseen.
Piisamin näin tänä vuonna, viime vuonna jäi näkemättä. Kyhmyjoutsenen leski ui pesän viereen katsomaan munia, mutta ei jäänyt hautomaan, ilmeisesti laji ei sitä tee, harmi, koska laulujoutsen tietojen mukaan sen tekee. Ei siis tänä vuonna poikasia ole.
Räkättirastaan ruokinnan onnistuin ikuistamaan, kaksi poikasta odotti emoa matolounaan toivossa. Hyvin kävi.
Toivottavasti altaan tilanne paranee. Nyt näyttää huonolta. Tulee melkein huono mieli, kun näkee sen tämänhetkisen kunnon. Olen kuitenkin seurannut sitä jo 8 vuotta.
Helmut Diekmann:
Päiväperhoset ovat olleet vähissä. Kevätpolven lanttuperhosia vielä näkee; talvehtineiden nokkos- ja sitruunaperhosten pitkä elinkaari sen sijaan on päättynyt. Mutta uusi sukupolvi tekee tuloaan, sillä nokkoset ovat täynnä toukkia. Nokkosperhosen nuoret toukat elävät yhdyskunnissa.
Sananjalkamittari oli joskus Lounais-Suomen harvinaisuus; viime vuosikymmeninä laji on runsastunut ja levittäytynyt uusille alueille. Koska toukka käyttää ravinnokseen saniaisia ja perhonen on paikkauskollinen, tätä lajia ei kuitenkaan näe joka paikassa.
Esa valokuvasi västäräkin, joka on juuri pyydystänyt puuntuhoojan. Raflaavasta nimestä huolimatta tämä isokokoinen yöperhonen ei juuri aiheuta tuhoja. Sen toukka elää kyllä elävien puiden (lähinnä pajujen ja haapojen) puuaineksessa ja kaivertaa sinne käytäviä, mutta yleensä se iskee vanhoihin puihin, jotka ovat olleet jo ennestään lahoja.
Jukka Ranta:
Poikkeuksellisen kolea viikko, vain yksi lämmin päivä. Näkyi myös hyönteisten vähäisyytenä. Lanttuperhosia lenteli satunnaisesti. Myös mesipistiäisiä oli todella vähän. Yleensä ensimmäisiä tytönkorentoja on näkynyt toukokuun lopulla. Nyt ei ole ollut toivoa sään takia.
Kasvimaailmassa kukinta kuitenkin lisääntyi. Raunioyrtit aloittivat kukinnan kävelyteiden reunoilla. Ruderaatin keltamoniitty oli komea. Koiranputket olivat laajalti kukassa.
Pihlajan kukkanuput esiin tullessaan ovat erikoisia. Luulin aluksi, että kyseessä on valkomarjapihlaja tai helmipihlaja, jotka ovat koristekasveja. Ihmettelin miten marjat ovat säilyneet talven yli ja vielä hyväkuntoisina. Pieni kirjallisuuden lukuhetki paljasti, että kyseessä on todella juuri esiin tulleita pihlajan nuppuja.
Tämän viikkoraportin koosti Helmut Diekmann. Seuraava julkaistaan ma 3.7.2023.