Pelastakaa merellinen Espoo ja Suomenojan linnut - Kuva: Tommi Heinonen

Pelastakaa merellinen Espoo ja Suomenojan linnut – Kuva: Tommi Heinonen

Iso asia on noussut esiin: täytetäänkö meri, siirretäänkö satama, siirretäänkö talvitelakointi 20km sisämaahan (merenrantakaupungissa) ja annetaanko Suomenojan linnuille kohtalokas isku. Veneilijät ovat koonneet voimansa ja ryhtyneet toimintaan oikean asian puolesta. Luontoihmiset tukevat tätä koko sydämmestään.

Viimeiset muuttajatkin palasivat: liejukana, lapasorsa ja mustakurkku-uikku. Kaikki päälajit ovat siis paikalla. Nokikanojen turnajaiset alkavat olla parhaimmillaan. Heinätavi oli paikalla koko viikon. Jännitetään jääkö pesimään.

Joka kevät kyhmyjen valtakuntaan on ollut tunkeilijoita. Uudet parit tai yksilöt yrittävät altaille ja nykyiset valtiaat puolustavat kiivaasti reviiriään. Lauantaina saapui paikalle uusi pari. Altaan valtiaat reagoivat heti. Syntyi tappelu ja lyhyen tappelun jälkeen tulokkaat lähtivät pakoon ilmaan nousten, jolloin toinen törmäsi voimajohtoihin ja putosi veteen. Pystyi kuitenkin nousemaan uudelleen altaan valtiaiden takaa-ajamana. Sunnuntaina ilmaantui taasen uusi yrittäjä ja taistelu toistui – lähes tunkeilijan tappamiseen saakka. Useana keväänä on altaalla kellunut tapettu kyhmyjoutsen.

Suomenojan yli on tapahtunut komeita ylilentoja: useiden kymmenien yksilöiden kurki- ja hanhiauroja. Hanhet ovat lentäneet sekaparvissa: samoissa parvissa on ollut sekä tundra- että metsähanhia.

Kasvimaailmassa alkavat ruttojuurten kukinat olemaan parhaimmillaan. Myös sinivuokot ovat parhaimmillaan, sinililjat erityisesti sieväsinilijat (kevättähdet) kukoistavat ja valkovuokoissa on isot nuput.

Suomenojan Luonnon näyttely “Lintualtaamme” palasi Suomenojalle talvehtimispaikastaan. Juhlistamme tätä erityisellä tapahtumapäivällä sunnuntaina 3.5.