Vuokkojen kukinta lisääntyi - Kuva: Jukka Ranta

Vuokkojen kukinta lisääntyi – Kuva: Jukka Ranta

 

Kulunut viikko oli aurinkoinen sekä lämmin ja lämpö lisääntyi nousujohtoisesti viikon loppua kohden. Myöskin yöt lämpenivät ja lauantaina Espoo oli Suomen lämpöisin paikka, kuten tämä YLE:n meteorologin Matti Huutosen twiitti lauantailta todistaa:

Päivän ylimmäksi lukemaksi varmistui Espoon +17,1 °C. Muuallakin etelässä monessa paikassa yli 16 °C. pic.twitter.com/dKrQyapeY”

Kasveille lämpö merkitsi paljon. Etelänruttojuuret alkoivat kasvattaa vartta ja japaninruttojuurten maljat aukesivat. Valkovuokot puhkesivat kukkaan käytännössä lauantain aikana ja sinivuokkojen kukinta laajeni. Terttuseljat saivat lilan värin nupuistaan ja lehtialkioistaan. Monet puut ovat jo isolla hiirenkorvalla ja taikinamarjapensaat tulivat jo miltei täyteen lehteen viikon aikana.

Lintualtaalla rakennetaan aktiivisesti pesiä. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että jouhisorsat ovat paikalla pesiäkseen ja myös tavit näyttävät palanneen pesimälinnustoon. Saattaa olla kyse jopa useammasta parista.

Kaikille lienee tuttu keväällä puutarhoissa lähes sinisenä mattona kukoistava idänsinililja, kansanomaisesti skilla ( juontuu lajin tieteellisestä nimestä Scilla siberica) – puutarhoissa se näyttää leviävän helposti. Tieteellinen nimi paljastaa, mistä laji on kotoisin. Siksi voi olettaa, että se menestyy maamme olosuhteissa. Kun ottaa huomioon Suomenojan allasalueen historian tuntuu yllätävältä, että skilla ei ole ilmaantuntu Suomenojalle. Paikka saattaa olla sille liian kuiva. Ainoa laajempi kasvusto on talleille vievän kävelytien viereisessä metsikössä. Sen sijaan luonnossa harvinaisempia puutarhalajikkeita, kuten sieväsinililjaa ja hentohelmilijaa esintyy lajityskasoilla ja myös kävelyteiden reunoilla.