Raunioyrtit alkoivat kukkimaan - Kuva: Jukka Ranta

Raunioyrtit alkoivat kukkimaan – Kuva: Jukka Ranta

 

Kylmä ja kolea viikko ei haitannut kasvimaailmaa. Raunioyrtit ja lupiinit alkoivat kukkimaan. Täyttömaa on muuttumassa keltaisesta siniseksi. Metsiköissä oravanmarjat kukkivat ja kielo on aloittamassa kukintaa. Korallikanukka sai kukat pitkän nuppuvaiheen jälkeen. Tulvaniityllä puna-ailakki ja luhtalitukka kukoistavat.

Olen japaninruttojuurten kasvuston vieressä parina vuonna ihmetellyt, miksi kasvusto on kuin istutettu puutarha – siisti ja ei muita lajeja. Voi olla, että ainakin tallitien viereisen metsän kasvusto on peruja vanhalta talolta tai maatilalta. Muu kasvisto viittaa vahvasti siihen. Mutta nyt tiedän (JR) muunkin syyn: kukinnan jälkeen nousi esiin valtavat lehdet (isommat kuin etelänruttojuurella) ja ne taitavat hyvin tehokkaasti estää kaiken muun kasvun. Tajuan myös paremmin mitä tarkoittaa, että vieraslajit tukahduttavat muiden lajien kasvun.

Altailla lähes kaikilla pääalajeilla on nyt poikaset. Uutena joukkoon liittyivät liejukana, tavi ja punasotka. Lapasorsan ja joutsenten perillisä odotellaan vielä.

Olen (JR) muutaman kerran pannut merkille lumikon. Kameran on ollut vielä tai jo repussa, joten en ole ehtinyt kuvaamaan. Muutaman kerran olen muuten vain hosunut ja päästänyt tilaisuuden ohi. Kuluneella viikolla Ulla Pehkonen otti yhteyttä kuvan kera. Ulla oli onnistunut kuvaamaan lumikon ja kuvan julkaisemme Ullan luvalla ja kiitosten kera.

Lintutornien julisteet ovat pysyneet pitkään ehjinä ja siisteinä, mutta kuluneella viikolla ilmestyivät ensimmäiset töhryt. Ikävää.