Olemme viime aikoina kertoneet Finnoonpurosta. Ilman sitä on vaikea ymmärtää Suomenojan lintualtaiden taustoja. Tuomas täydensi tarinoita kuvaamalla Sunassa, miltä Finnoonpuron pinnan alla näyttää. Paikka oli Virtavesien hoitoyhdistyksen (yhdessä Espoon Ympäristökeskuksen ja Espoo-Mankin kalastusalueen kanssa) viime syksynä kunnostama alue. Tavoitteena on ollut kunnostaa Finnoonpuro mm. taimenien kudulle sopivaksi. Milta pinnan päällä näyttää Sunassa voi tarkistaa kuukauden vanhasta jutusta.
Kesäinen viikko. Istuin parina helteisenä päivänä tarkkailemassa perhosia ja sudenkorentoja tulvaniityllä. Todella paljon sinisiipiä, hopetäpliä, verkkoperhosia, tytönkorentoja ja ukonkorentoja. Ukonkorennot olivat metkoja. Tulivat metrin päähän ihmettelemään ja tuijottamaan paikallaa pysyen outoa hahmoa. Kun ojensit käden istahtivat sille (suolaa hakemaan?). Kun nostit kameraa – hups olivat poissa. Kun yritit kuvata tuijottavaa kaveria, oli hetkessä pari metriä sivussa. Mykistäviä nuo nopeat sivuttaisliikkeet.
Kuten viime vuoden elokuussa kerrottiin viikkoraportissa, on Suomenojalla kaikki neljä Suomessa esiintyvää palsamia: osittain suojeltu lehtopalsami ja lainsuojattomat tulokaslajit jättipalsami, rikkapalsami ja lännenpalsami. Tällä viikolla esiintyvät lehtopalsami, rikkapalsami ja jättipalsami. Lännenpalsamia ei saatu tällä kertaa kuvaan, mutta palataan siihen myöhemmin, loppukesästä. Yle on paljon uutisoinut viime päivinä vieraislajeista (kts. uutisosio). Ajattelimme tehdä erikoisraportin haitallisista vieraislajeista, koska Ylen listan kuusi kärjessä ovat kaikki Suomenojalla. Muita kasvimaailman erikoisempia edustajia ovat mm. eteläsuomalaiset jänönsalaatti ja linnunkaali.