Aatonaaton valonpilkahdus - Kuva: Paul Stevens

Aatonaaton valonpilkahdus – Kuva: Paul Stevens

Valkea jouluaatto lupaili jo kunnon talven alkua, mutta lämpötila nousi pian plussan puolelle. Tihku- ja vesisateiden myötä maisema muuttui tuhruiseksi ja sumuiseksi. Suomenojan kävelytiet jäätyivät liukkaiksi. Lintualtaan ympäristöllä oli hyvin hiljaista.

Esa Mälkönen kertoo yhdistyksemme linturuokintapaikalla tehdyistä havainnoistaan seuraavasti: ”Ruokintapaikalla siementen ja pähkinöiden kulutus nousi joulukuun alkupuolella hurjasti. Metsäkauriit olivat löytäneet paikan. Osa ruokintatelineistä vaihdettiin nyt ’kauriinkestäviin’, läpinäkyviin muoviputkiin, joissa on pienet siemenaukot. Putkissa on sekoitus auringonkukan siemeniä (sekä kuorittuina että kuorimattomina) ja halkaistuja pähkinöitä.

Kaikkein innokkain valikoija näyttää olevan kuusitiainen. Se saattaa tutkia putkilon jokaisen siemenaukon, ja jos ei löydä mieleistään, lentää heti toiselle putkilolle sitä tarkastamaan. Viimeinen konsti on viskoa ei-niin-mieleisiä paloja maahan, jotta siemenaukkoon valahtaisi mieluinen. Tuntuu myös siltä, että aina se ei etsi samoja paloja, vaan välillä vaihtelee, mitä haluaa sillä kertaa syödä. Siinä voi halutessaan nähdä selviä inhimillisiä piirteitä: nämä kelpaavat alkupaloiksi, nämä toiset taas pääruoaksi ja loput jälkiruuaksi.”

Metsämyyrät vuorostaan hoitavat ruokintapaikan siivoamisen, eli ne syövät maahan putoneita siemeniä ja pähkinöitä. Silloin tällöin myyrien välillä syntyy tappeluita parhaista paloista.

Paul Stevens koki joulupäivänä jännittäviä hetkiä, kun näki saukon liikkuvan Nuottalahden rantaraitin lähellä. Hän kertoo: ”En saanut kuvaa itse eläimestä, mutta se jätti selkeät jäljet lumeen. Saukko oli hyväkuntoinen, mutta vaikutti hätääntyneeltä. Mistä lie tullut? Merenlahti oli jäässä ja myös Finnoonpuro oli jään peittämä. Saukko taisi etsiä avoin vettä, mutta ei löytänyt sitä lähitienoolta.”

Tämän viikkoraportin laati Helmut Diekmann. Seuraava julkaistaan 14.1.2019. Yhdistyksemme nimessä toivotan kaikille ystävillemme hyvää uutta vuotta 2019!