Miljoonan pöntön tavoite ylittyi, telkkärouva kiittää - Kuva: Tomi Järvinen

Miljoonan pöntön tavoite ylittyi, telkkärouva kiittää – Kuva: Tomi Järvinen

Lämpö teki ihmeitä: perhosia lenteli tosi runsaasti. Sitruunaperhosia, nokkosperhosia, neitoperhosia … ja myös lanttuperhosia, jotka ovat aikuisena talvehtivia hivenen myöhäisempia. Idän lehtikuoriaiset ovat täällä taas. Ilmaantuivat heti, kun leppiin tuli pienet lehdet. Toukkiakin näyttää olevan tiedossa. Ketunleivät tekivät metsiköt valkoisiksi – kukkivat nyt täysillä. Ensimmäiset orvokit ilmaantuivat – noin 2-3 viikkoa myöhemmin kuin vuosi sitten.

Yli miljoonan pöntön kunniaksi altaalle ilmaantui telkkäpesueita. Nokikanan poikaset aiheuttavat ihastusta altaalla kuin somessa. Yhdellä parilla on viisi poikasta. Ovat välillä hyvin kuvattavissa ja pelottomia. Altaalla oli parhaimmillaan kaksi kyhmyjoutsenparia sekä yksi yksinäinen (leski?), toinen pariskunta paritteli altaalla. Yksi kyhmyn pesä on puronsuussa, joten voi olla, että altaalla nähdään ajoittain kaksi pariskuntaa rauhallisessa merkeissä. Laulujoutsenet olivat altaalla ainakin keskiviikkona ja perjantaina. Keskiviikkona kiusasivat torvet toitottaen yksinäistä kyhmyä. Menivät sen perässä myös ruovikkoon. Liroja oli viikon aikana toistakymmentä – ilmeisesti muuttomatkalla.

Altaan äänimaailma sai uuden vivahteen, kun hyönteissyöjiä on saapunut runsaasti. Ruokokerttuset ja satakielet laulavat kilpaa peippojen kanssa muiden hyönteissyöjien osallistuessa konserttiin. Myös eri kerttuja on ollut runsaasti.

Piisameita näkyy tavallista enemmän. Taitaa poikaset tarvita ruokaa koloon. Myös rantakäärmeet olivat aktiivisia. Rantakäärme ui sunnuntaina altaalla, nokikanaemo näykkäisi. Lähti letku vauhdilla. Kettu käveli muna suussa altaan länsireunalla. Luontopolulta löytyneet rikkoutuneet munat lienevät siis ketun tekosia.

Länsimetro räjäyttelee edelleen iltaisin niin, että maa vapisee. Yllättävän myöhään paukkuja tulee, joskus jopa klo 21-22 välillä. Itäisen tornin viereen asennettiin penkki.