Kuluneella viikolla on yleisesti ihasteltu ruskaa, joka on Etelä-Suomessa poikkeuksellisen komea. Näin on Suomenojallakin. Maisema on nyt poikkeusellisen värikylläinen. Allas lisää vaikutusta kuvajaisillaan. Aamusumut ja muutama pakkasyö tehostivat vaikutusta. Lintuja sinnittelee vielä altailla – tuntuu kuin olisivat sattumalta paikalla.

Uutisissa on jo kerrottu, että Suomenlahdentien rakentaminen on alkamassa vähitellen myös Tiistilän päässä. Ensimmäiset merkit ovat myös näkyvissä – Kalastajan tien varteen on ilmaantunut uusia opastekeppejä. Viime kesänä tien linjaukselta löytyi viitasammakoita – pieni populaatio, siis enemmän kuin yksi satnunnainen kulkija. Paltamossa viitasammakot olivat esteenä kaivoksen avaamiselle. Mutta Espoossa taidetaan jyrätä yli.

Kesästä saakka on seurattu kahden muovituolin seikkailua altaiden ympäristössä – huilipalveluiksi ristitty setti. Aluksi ne ilmaantuivat parkkipaikalle. Sittemmin ne kiersivät kävelytien reunoja, kunnes päättivät kiivetä itäiseen lintutorniin. Siellä ne olivat kuluneeseen viikkoon saakka. Nyt sitten toinen tuoli oli päätetty lopettaa ja toiselle oli yritetty tehdä loppusijoitus altaaseen. Tommi kävi vaimonsa kanssa keräämässä kaltoinkohdellut tuolit talteen ja teki niille asianmukaisen loppusijoituksen. Tulvaniityn pohjoispäässä olevilla kasvimailla samanlaisia tuoleja on paljon. Tuntuu kuin joku olisi käynyt ne lainaamassa ja jättänyt sitten ne oman onnensa nojaan.

Altaiden rasva on kerääntynyt kaakkoiskulman poistoputken ympärille. Näyttää olevan aika sakeata ainetta – vesi kuplii ja pintaan on tullut vihreätä leväkasvustoa.