Piisamit ovat nyt kevättouhuissa - Kuva: Esa Mälkönen

Piisamit ovat nyt kevättouhuissa – Kuva: Esa Mälkönen

Jo maanantaina allas oli käytännössä sula, vain luoteiset poukamat olivat jäässä. Naurulokit asettuivat altaalle ja loppuviikosta olivat pesäntekopuuhat käynnissä. Myös turnajaiset käynnistyivät – nokikanojen ohella telkät ja tukkasotkat esittelivät kisailutaitojaan. Koko viikon oli altaalla huomattava määrä punasotkia, parhaimmillaan liki 50. Tämä on jokakeväinen ilmiö, kun transitmatkustajat huilaavat altaalla muutaman päivän. Myös piisami ilmaantui ihastuttamaan luonnontarkkailijoita.

Sunnuntaina merikotka kaarteli altaan yllä ja lokit nousivat liki täysimääräiseti – siis tuhansia – hälytyslennolle. Tilanne rauhoittui kotkan hävittyä.

Myös kasvimaailma on heräämässä. Leskenlehtiä näkyy runsaasti. Sinivuokot ovat avautumassa ja valkovuokot ovat isolla nupulla. Skillat tulevat kukkaan parin päivän sisällä. Etelänruttojuuri on kukassa. Syyskesästä kirjoitin (JR), että joku oli hakannut ja repinnyt maahan japaninruttojuuret. En ota kantaa, onko tämä hyvä vai huono asia, sillä onhan japaninruttojuuri luokiteltu haitalliseksi karkuriksi. Jos tarkoitus oli hävittää ruttojuuri, tavoite toteutui ainakin joksikin aikaa. Nyt on pinnalle pulpahtanut vain noin 10 nuppukulhoa aikaisempien vuosien niityn sijaan.

Suomenojan Luonto karsi ruovikkoa talkoilla tarkailumahdollisuuksien lisäämiseksi. Espoon Ympäristökeskuksen järjestämä tämän vuoden ensimmäinen linturetki Suomenojalla alkoi sumuisessa säässä, mutta lopulta aurinko paistoi ja sää lämpeni. Osallistujia oli 27 henkeä ja kolmetuntisen retken aikana havaittiin 37 lintulajia.