[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Viikolla oli muutama altaalla tai heti sen ympäristössä harvemmin nähty laji. Mielenkiintoisin oli virtavästäräkki, joka näyttäytyi vain kerran muutaman kymmenen sekunnin ajan. Havainnosta tehtiin myös ilmoitus tiiraan kuvan kanssa. Muita olivat mustapyrstökuiri ja metsäviklo.
Ruokinnalla oli vielä kuvattavaa, kuten pörhistelevä koiraspeippo. Se oli täydessä juhlapuvussa, joten lintu on tullut muutolta. Punarinta ja hippiäinen olivat myös siellä puhumattakaan huuhkajasta, joka löytyi eräänä aamuna korkeasta kuusesta harakoiden ympäröimänä, oravakin kävi sitä ihmettelemässä. Huuhkaja viipui siellä iltapäivään, kunnes kyllästyi varislintujen häirintään.
Pikkuvarpuset ovat pesän rakennuspuuhissa eteläisen parkkipaikan vieressä olevassa muuntajatolpassa. Tolpassa kaksi teräspalkkia ja molemmissa palkeissa on pesintä menossa.
Nuottalahdella missä Finnoonpuro laskee on aina kevään ensimmäinen sulapaikka Suomenojalla. Sula täyttyy muuttavista linnuista jotka odottavat altaan sulamista. Viikon päätteeksi paikalla oli odottamassa kyhmyjoutsenia, naurulokkeja, merilokkeja, kanadan hanhia, heinäsorsia, isokoskeloita, telkkiä, nokikanoja, punasotkia ja tukkasotkia. Myös sataman lintuluodolla käy täysi kuhina. Kymmenet naurulokit tutkivat tulevia pesäpaikkoja ja välillä katselevat tulevia puolisoja. Viikon edetessä altaalle ja sen ympäristöön ilmaantui paljon uusia muuttajia. Nokikana ja telkät uivat purossa ja altaan ruovikossa oli ainakin yksi liejukana ja paljon västäräkkejä sekä punarintoja. Myös töyhtöhyyppä pysähtyi etsimään ruokaa hevostallien puoleiselle niitylle.
Kaunis sää houkutteli viikonloppuna paljon tarkkailijoita altaalle, vaikka allas on edelleen jäässä. Naurulokit laskeutuivat jäälle soidintamaan. Lauantaina kyhmyjoutsenpari sai seurakseen kaksi laulujoutsenta. Taistelua jäisestä altaasta ei vielä käyty vaan altaassa riitti tilaa kummallakin parille. Lyhyen vierailun jälkeen laulujoutsenet poistuivat altaalta.
Kaksi uutta kuollutta nokikanaa löytyi voimalinjojen alta. Olisiko pallot linjoissa estäneet nämä kuolemat?
Kylmät yöt, mutta aurinkoiset lämpöiset päivät. Ruttojuuret alkoivat kasvaa nopeasti. Yllätys oli, että japaninruttojuuri työntyi esiin samaa tahtia etelän ruttojuuren kanssa. Ehkä tässä näkyy erikoinen kevään alku: kun lämpöisiä päiviä vihdoin tuli, elämä purskahtaa. Leppä aloittaa kukintaa ja pajut ovat edelleen kissoilla. Piiikkiohdake on hauskan takkuinen talven jälkeen.
Jukka Ranta kirjoittaa: Onko kevät erityisen myöhänen? Katselin kuviani vuosien varrelta. Vuonna 2011 ja 2013 Nokkoskukkula oli lumenpeittämä 9.4 ja 7.4 – vuonna 2013 oli nokkoskukkulan edessä isot kinokset aurauksen jäljiltä. Tulavaniitty oli lumenpeittämä ja alla jäässä. Vuonna 2012 allas oli sula jo maaliskuun lopussa. Ja 2014 huhtikuun ekalla viikolla. Vuonna 2015 allas oli sula jo maaliskuun ensimmäisellä viikolla ja vuosina 2016 ja 2017 maaliskuun viimeisellä viikolla.
Allas oli vielä jäässä 15.4 ja vesi näytti olevan erikoisen alhaalla. Paikoin on tullut näkyviin lietettä paikkoihin, jossa viime vuonna oli vettä. Katsotaan mitä tuleva viikko tuo tullessaan.
Viikkoraportin toimittaja tällä viikolla: Timo Leppäharju
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]