Leskenlehti kukinnan jälkeen – Jukka Ranta

Viikko oli rauhallinen,  linnut jatkoivat hautomista,  naurulokilla oli kuuma etelätornin pesässä.  Perhosia näkyi vain vähän,  muutama lanttuperhonen lenteli levottomana ja yksittäisiä neitoperhosia näkyi paikoin.   Todellisen kesän makua oli kun ensimmäiset telkänpoikaset uiskentelivät sunnuntaina altaalla ja haarapääskyset lentelivät  napaten hyönteisiä.  Tuomet ovat komeassa kukassa ja tuoksuvat, rentukat kukoistavat, taitaa olla niiden paras viikko.

Jukka Ranta pakinoi:  Kun kävin torstaina Suomenojalla, olin varma, että löytäisin kukkivia metsätähtiä ja nupulla olevia kieloja. Enpä löytänyt. Kielojen lehdet ovat tosin jo esillä, mutta vielä ilman nuppuja. Sen sijaan keltamo kukkii komeasti, varmaan aloittanut jo viime viikolla. On nyt kukassa pari viikkoa edellisiä kesiä aiemmin. Keltamo on myrkyllinen ja sitä “viljeltiin” aiiemmin lääkekasvina. Samaten kevättähtimöt kukkivat myös täysillä.

Esa Mälkönen pakinoi:  Kuluneena talvena fasaanit olivat poissa, käytännössä jossain muualla ruokinnan varassa, sillä fasaanit eivät selviä lumisesta talvesta ilman ihmisen apua. Ne eivät huonoina lentäjinä myöskään muuta lämpimään talveksi. Nyt altaan itäpuolen niityille on ilmestynyt fasaanikoiras, joka  kuuluttaa reviiriään läpitunkevalla huudolla, mitä seuraa hullunkurinen voimakas siipien räpyttele. Reviirilleen se ei hyväksy toista kukkoa, mutta yrittää houkutella useammankin naaraan.

Viikkoraportin toimitti Timo Leppäharju.