Naurulokki nauraa - kuva Timo Leppäharju

Naurulokki nauraa – kuva Timo Leppäharju

Jälleen hyvin erikoinen kuukausi. Helmikuun lopun kevätlupaus muuttui maaliskuun alussa kunnon talveksi. Koettiin talvin pahin pyry ja toinen miltei samanlainen ja uudelleen pakkasta. Tuore lumi ja sopiva pakkanen tekivät pumppukopin räystäille talven komeimmat jääpuikot. Laskin yli 50 puikkoa ja lisäksi niitä oli pensaiden oksilla. Puro jäätyi uudelleen ja altaan alkanut sulaminen pysähtyi.

Vähitellen kevät sai otetta. Olen viisastellut tälläkin sivustolla, että etelänruttojuurten esiintulosata voi ennustaa termisen kevään alkamisen. Näin oli tänä vuonnakin aika tarkalleen. Ruttojuuret tulivat esiin vajaat pari viikkoa ennen pääsiäistä ja pääsiäisviikolla olivat jo täysin kukassa. Vuosi sitten olin varma, että rakentaminen hävittää ne. Näin ei kuitenkaan käynyt vaan säilyivät lämpöputken ja uuden kävelytien välissä.

Kevään etenemistä kuvaa hyvin lepän norkot. Kuvissa on saman lepän, joka sijaitsee pikkulintu- ja hyönteistelineiden välissä, norkot 12.3, 25.3 ja 31.3. Harmaasta punaiseen ja siitepölyn keltaiseen. Ensimmäiset koivutyttöperhoset lentelivät. Puro tulvi pääsiäisen alusviikolla tulvaniitylle (vaikka meriveden korkeus oli liki normaali), allas alkoi sulamaan. Paikalle tulivat nopeasti nokikanat, telkät, punasotkat, tukkasotkat ja naurulokit sekä liejukana ja tavi. Myös harmmasorsia ja yksittäisiä lapasorsia saapui altaalle. Kanadanhanhet viihtyivät keväiseen tapaan vetisellä tulvaniityllä. Laulujoutsenia oli puron suiston sulassa. Lähes jokaisella viikkoraportin tuottamiseen osallistuneilla on havaintoja ja kuvia näistä.

Paul Stevens onnistui kuvamaan liito-oravan, kun se lähti pesäpöntöstään yö retkelle. Paulin kuvatessa metsämyyriä ruokintapaikalla havaitsi hän ruokintapaikalla tosi harvoin siellä nähtävän kottaraisen. Ilmeisesti oli muuttomatkalla. Myös hippiäinen ja viherpeippo olivat paikalla.

Metsäkauriista oli paljon havaintoja puron ympäristössä ja tulvaniityn reunalla. Tuomas Heinonen kirjoittaa seuraavaa: ”Kuun alkupuolella, kun maa oli vielä jäässä ja lunta satoi, seurasimme metsäkauriiden elämää Suomenlahdentien sillan ympäristössä. Metsäkauriit naamioituvat hyvin kasvuston sekaan, vain liike paljastaa ne ellei katsoja osaa etsiä niitä maastosta.”

Viikkoraportti palaa nimensä mukaiseen rytmiin eli ilmestyy viikoittain kesäkuun alkuun saakka eli seuraava viikkoraportti ilmestyy 12.4

Koosti: Jukka Ranta