Suomenojan ruovikossa elelee kolme kerttuslajia. Ylivoimaisesti yleisin on ruokokerttunen; itse altailla oleskelee 15–20 paria ja altaita ympäröivissä ruovikoissa hieman enemmänkin. Sitä lauluääneltään hieman muistuttavia rytikerttusia pesii muutama pari. Voimakasäänisiä rastaskerttusia on normaalisti 1–2 paria, mutta tänä vuonna lajia ei ole Suomenojalla havaittu. Rastaskerttunen on kuitenkin myöhäinen saapuja, joten se voi hyvinkin vielä ilmaantua.
Linnunpoikaset kasvavat vauhdilla ja naurulokkien pesissä alkaa olla ahdasta. Osa naurulokkien poikasista on jo lentokykyisiä. Nokikanojen poikasten kirkkaat puna-kelta-oranssit värit ovat hävinneet ja poikaset ovat nyt harmaita.
Altailla on useita punasotkan poikueita. Tämä on iloinen asia, koska punasotka on äärimmäisen uhanalainen lintu, joka on maailmanlaajuisesti luokiteltu vaarantuneeksi.
Altaiden vesissä on nyt paljon nivelmatoihin kuuluvia juotikkaita (todennäköisesti hevosjuotikkaita). Usein voi nähdä mustakurkku-uikun saavan sellaisen saaliikseen sukelluksista.
Tali- ja sinitiaisten pöntöt alkavat tyhjentyä, kun poikaset ovat kasvaneet lentoonlähtökuntoon. Kun poikanen lähtee, se ei enää palaa pesään. Näin on useimmilla linnuilla. Mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi haarapääskyjen poikaset voivat tulla yöpymään vanhaan pesäänsä.
Jos kesä on suotuisa, useimmat tali- ja sinitiaiset pesivät keskikesällä vielä toistamiseen.
Lupiinin kukan väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen, sinipunaiseen ja siniseen. Kukinnon väri voi vaihdella myös samassa yksilössä, riippuen iästä.
Lupiinien kukkaloisto hivelee silmiä, mutta kasvin leviäminen ei ole iloinen asia. Lupiini on haitallinen vieraslaji, joka syrjäyttää kotoperäisiä kasvilajeja. Sitomalla typpeä ilmasta juurinystyröidensä bakteerien avulla lupiini lisää maaperän typpipitoisuutta. Maaperän koostumuksen muutos heikentää alkuperäisten, köyhässä maaperässä esiintyvien niittykasvien elinmahdollisuuksia.
Viikkoraportin on laatinut Helmut Diekmann
HUOM: Kesälomakauden alkaessa siirrytään kahden viikon raportointijaksoihin ja seuraava raportti ilmestyy 1.7.