Sumun magiikka - Kuva: Jukka Ranta

Sumun magiikka – Kuva: Jukka Ranta

Viikko oli erikoinen. Miltei joka aamu kuluneella viikolla oli sumuinen – välillä sakeeta ja välillä vähän vähemmän. Tunnelma oli ajoittain mystinen. Otsikkokuva ja gallerian neljä kuvaa kertovat sumun magiikasta altaan reunalta ja Finnevikin sillalta. Ja selvää on, että pikkusiivekkäitä ei enää näkynyt. Suhteellisen lämpimästä säästä huolimatta kosteus teki lentämisestä vaikeata.

Galleriassa on kolme kuvaa aroniasta. Aronian marjat ovat syötäviä ja niistä voidaan tehdä mehua/hilloa/hyytelöä – tuottaa kuitenkin hyvin miedon makuista mehua tai hilloa. Aronia on suosittu puutarhapensas ei niinkään marjojen hyötykäytön takia kuin kauniin kukinnan, nätin ruskan – ja niin visuaalisesti houkuttelevien, kiiltävien marjojen takia. Suomenojalla sitä on useassa paikassa. Helpoiten sen löytää poikkeamalla Nuottaniemeen vievältä rantaraitilta puronsuun kannakselle vievälle polulle. Lisäksi sitä on tallitien metsässä, tallin ympäristössä, runsaasti kasvimaiden lähistöllä sekä myös täyttömäellä, jossa se on japaninruttojuurista hivenen ylöspäin toisen puutarhapensaan, norjanangervon vieressä.

Kolme sientä – ovat jonkinsortin risakkaita tai rusokkeja, en (JR) osaa sanoa. Joka tapauksessa myrkyllisiä ja kelvottomia ruokasieniä.