[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Pakkasyöt ja koleat päivät ovat pidätelleet kasvien kukintaa. Vaikuttaa siltä, että kasvimaailma on 2-3 viikkoa myöhässä tavanomaisesta. Ilmatieteenlaitoksen mukaan kevät seisahtui lähes kuukaudeksi. Tiistaina valkovuokot nuokkuivat nuput alaspäin lehdet supussa. Pari lämpöistä päivää ja perjantaina illansuussa valkovuokot olivat laajalti auki. Myös sinivuokot heräsivät uudestaan eloon
Ruttojuurten kukinta pääsi kunnolla käyntiin, etelänruttojuuret ovat nyt komeita. Myös japaninruttojuuret kukkivat täyttömäen rinteellä. Pajun kukinta käynnistyi laajasti viikon aikana. Toivottavasti viikonlopun rae-ja räntäkuurot eivät kääntäneet kevättä takamatkalle, vaan positiivinen trendi jatkuisi.
Esa Mälkönen kertoo havainnoistaan:
“Itäaltaalla heilastelee harmaasorsanaaraan kanssa erikoisen värinen harmaasorsakoiras. Normaalistihan silmän yläpuolinen pää (hieman tummempaa päälakea lukuun ottamatta) on harmaanruskeankirjava kuten posket. Tällä yksilöllä taasen on koko pää silmän yläpuolelta punaruskea ja aika tasaisen värinen. Tietyssä kulmassa siinä näkee aavistuksen vihreätäkin.
Lintukuvaajien matkassa vol 2- kirjassa on Tomi Muukkosen ottama mainio kuva, jossa piskuinen tavikoiras parittelee itseään paljon isomman sinisorsanaaraan kanssa. Tämä altaan yksilö saattaisi olla tavin ja harmaasorsan risteymä. Vesilintujen risteytyminen ei sinänsä ole erityisen harvinaista, mutta sukua risteymät harvoin pystyvät jatkamaan. “
Liejukanat saapuivat altaalle kuluneella viikolla runsain joukoin. Nyt niitä näkee useita joka allaskierroksella ja osa on varsin pelottomia. Touhuavat aivan allasta kiertävän polun vieressä.
Olemme seuranneet kyhmyjoustenten otteluita ja kilpailua reviiristä, on syytä päivittää asiaa viikon tapahtumilla.
Ihmettelin (JR) tiistaina vähän ennen puoltapäivää etelätornilla hiljaisuutta ja lintujen puutetta. Paikalle saapui yksinäinen kyhmy lentäen allasta pitkin. Roikotti jalkaansa, joten saattoi olla meidän seuraama Jopi Jalkapuoli. Laskeutui eteläosan länsipäähän ja taapersi ruovikkoon. Pää pilkisti pikkaisen. Ei kestänyt kauaa, kun paikalle tuli allasta pitkin kyhmypari lentäen. Eivät kiinnittäneet mitään huomioita yksinäiseen vaan kaarsivat altaan luoteisosaan. Ja sitten ilmestyi yksi pari lisää. Ilmeisesti pesää tekevä pari Hääti ekaksi yksinäisen, joka lensi eteläosan itäpäähän. Pian tuli häätäjä sinne uudestaan ja yksinäinen pakeni lentäen kohti pohjoista.
Pian yksinäisen karkotuksen jälkeen toinen, altaan luoteisosassa ollut pari ajettiin näkösälle ja syntyi pikkaisen nokkapokkaa. Lopulta näkökentän ulkopuolella ollut pari pakeni lentäen kohti pohjoista toisen parin takaa-ajajana. Molemmat pari hävisivät kohti pohjoista. Tämän jälkeen ei kyhmyjä näkynyt. Poistuin paikalta noin 14:30 ja kaikki kyhmyt olivat vielä silloin poissa. Ei näkynyt lintutorneilta eikä luoteisvalleilta. On ollut aika vaiherikas kevät kyhmyjen osalta, joten tarkkaillaanpa, mitä jatkossa tapahtuu.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]