Viitakerttunen_EsaM

Viitakerttusen laulunäytös – Kuva: Esa Mälkönen

Kuluneella viikolla oli mahdollisuus ihastella ja kuunnella laulutaitureita. Ehkäpä pienoinen yllätys oli viitasirkkalintu, joka helisytteli tulitikkurasiaansa – eikä vain yöllä, vaan pitkälle aamupäivään. Myös kerttuset, erityisesti viita- ja luhtakerttuset esittelivät laulutaitojaan aktiivisesti.

Rastailla, peipoilla ja tiasilla on ruokinta aktiivista. Lokinpoikaset ovat tuleet altaalle ja parhaillaan voi tarkkailla eri kehitysvaiheessa olevia nokikanan poikasia. Telkkä esitti erikoisen lentönäytöksen: lekutteli tuulihaukan tavoin paikallaan tuulessa. Tätä ei kovin usein pääse näkemään.

Lämpimät säät ovat tuoneet tytönkorennot esille, selvästi aikaisemmin kuin viime kesänä, mutta samoihin aikoihin kun 2014,-13 ja -12. Toistaiseksi kaikki kuvaamani (JR) ovat olleet “U-korentoja” eli eteläntytönkorentoja. Sylkikuoriaiset lentelevät aktiivisesti ja ovat ilmaantuneet 2-3 viikkoa aiemmin kuin edellisinä vuosina. Pölyttäjiä on runsaanlaisesti – selvästi enenmmän kuin vuosi sitten. Perhosia näkee edelleen harvakseltaan. Huono viime kesä kantaa veronsa.

Myös kasvimaailmassa jotkut kasvit kukkivat selkeästi varhemmin kuin aiempina kesinä. Esimerkiksi kyläkellukka kukkii noin 2-3 viikkoa edellä paria viime kesää.