(Common Goldeneye, Bucephala clangula)

 

Naaras

Telkkä on Suomessa varsin yleinen ja tunnettu lintu. Telkän lajipiirre on kolmiomainen pää, josta erottuu selvästi kirkkaankeltainen silmä, mikä on antanut linulle sen englanninkielisen nimen ”goldeneye” – ”kultasilmä”. Naaraan pää on ruskea, yläruumis tummanharmaa, etukaula ja vatsa valkoiset, rinnalla harmaa poikkivyö. Koiraan selkä ja pyrstö ovat mustat ja vatsapuoli on valkoinen. Valkoisessa siipipeilissä on mustia raitoja. Koiraan juhlapuvussa pää ja kaula ovat vihertävänhohtoisen mustat. Naaraan erottaa koiraasta ruskean pään ja tuhkanharmaan yleisvärityksen avulla. Lentäessä telkän siivistä lähtee viuhuva ääni, joka on hyvä tuntomerkki.

 

Koiras

 

Telkkä on kolopesijä, joka tekee pesänsä onttoihin puihin tai jopa palokärjen koloihin. Nykyisin on asennettu puihin monilla paikoilla telkänpönttöjä. Näin on Suomenojallakin. Lintuallasta ympäröivissä metsiköissä on lukuisia telkänpönttöjä.

Suomenojalla on ollut kymmenkunnan parin pesimäkanta, joka on tosin jonkin verran vaihdellut vuosittain. Mutta telkän voi takuuvarmasti nähdä Suomenojalla. Maasamme telkka on hyvin yleinen.