Lupiini (Lupinus polyphyllus)

 

Altaiden länsipuoli eli täyttöalue on yleisilmeeltään joutomaata. Ja niinpä tyypilliset joutomaakasvit antavat varsinkin alueen pohjoisosalle leimansa.

Keltaisen vaiheen kasveja ovat ristikukkaiset kuten ukonpalko ja peltokanankaali. Nämä kasvavat näkyvinä ja laajoina kasvustoina. Niitä säestää valkoinen ristikukkainen eli litulaukka.

Kesää myöden muuttuu keltainen valkoiseksi. Päivänkakkarat, saunakukat, siankärsämöt ja monet sarjakukkaiset antavat alueelle leimansa. Sarjakukkaisista erikoisin lienee pukinjuuri.

Maininnan arvoinen on erikoinen nokkoskasvusto. Yksi täyttökasoista muodostaa pienen kukkulan. Se on kauttaaltaan nokkosten peittämä. Alkukesästä kukkula on kuin teeviljelmä ja lumen sulamisen jälkeen näky hyvin graafinen. Edellisen kesän nokkoskorret makaavat kukkulan rinteillä taideteoksena.

Tyypilliset joutomaakasvit eli ohdakkeet ja takiaiset vat hyvin näkyvästi läsnä.

Näillä joutomaakasveilla on tärkeä merkitys perhosille. Monet joustomaakasvit ovat toukkien ravintoa. Talvella osa ruderaattikasveista on talventörröttäjiä muodostaen talvehtiville siemensyöjille (linnuille) keskeisen ruoka-aitan.