Suppupaarma – kuva Mehmet Cadiroglu

Altaan elämä on hiljenemässä, runsaasti on vain sinisorsia, poikasista näkyy lähinnä nokikanan jälkeläisiä, muutamia mustakurkku-uikkkuja ja mielellään kasvuston suojaan pyyhältäviä liejukanan jälkeläisiä. Kyhmyjoutsen piilottelee myös pesuettaan. Sitä ei usein näen neljän poikasensa kanssa.  Hyönteisiä löytyy onneksi kuvattavaksi vaikka lintujen määrä vähenee vuoden mittaan. Vuoden aikana on eräs rouva haravoinut altaan polkuja ja ympäristöä, hienoa työtä. Kysyin kerran saanko ottaa hänestä kuvan viikkoraporttiin, kieltäytyi. Nyt kuitenkin julkaisen kuvan hänestä työn tohinassa.

Helmutin raportti :

Kävin lauantaina 10.8. tarkkkailemassa Suomenojan lintualtaan lähiympäristössä lenteleviä päiväperhosia. Tällä hetkellä lentää aitotäpläperhosten (Nymphalinae-alaheimon) toinen sukupolvi. Pääsin kuvaamaan neito- ja nokkosperhosia. Lintualtaan rannalla näin lisäksi amiraalin imemässä mettä takiaispensaan kukinnoista, ja lähellä pysäköintipaikkaa suruvaippa pyyhälsi ohitseni. Näitä kahta lajia en valittettavasti päässyt kuvaamaan.

Mehmetin raportti:

Liejukanan ja mustakurkku-uikun poikaset ovat jo aikuisen kokoisia. Mustakurkku-uikun poikanen on väritykseltaan vielä harmaa. Liejukanan poikanen näyttää jo lähes aikuiselta.

Pääsin kuvaamaan amiraaliperhosia, jotkut yksilöt olivat hyvin rauhallisia ja helposti kuvattavissa. Kukilla näkee muun muassa erilaisia kukkakärpäsiä. Kuvissa on isohoikkakirvari ja keltalattakirvari. Sateisena päivänä kotiloita ja etanoita on liikkeellä. Tällä kertaa kohdalle osui myös keltajuovaetana.

Lintualtaan ympärillä kasveilla on runsaasti juurikaskirvoja. Muurahaisia näkee myös kirvojen yhteydessä koska ne  lypsäävät kirvoja. Muurahainen koskettaa kirvaa tuntosarvillaan silloin kirva erittää peräpäästään makeata nestettä. Muurahainen käyttää osan nesteestä itse ja loput vie pesäänsä.

Eräs suppupaarma tuli ja istahti teleobjektiivin vastavalosuojalle. Se ei ollut kiinnostunut minusta ollenkaan. Se tuli ikäänkuin poseeraamaan kuvaajalle. Minä otin repusta toisen kameran jossa oli valmiiksi macro-objektiivi ja otin muutama kuva. Se oli siinä jonkun aikaa ja lensi sitten tiehensä. Sillä on kauniit silmät.

Paulin raportti:

Kuivuus
Taas on ollut kuiva kesä ja se näkyy Suomenojalla,  koivujen lehtiä ovat ruvenneet kellastua. Altaiden vesitaso on myös tosi matalalla. Niin matala, että pieni liro voi kahlata vedessä ja etsiä ruokaa helposti.

Mustakurkku-uikku
Poikaset ovat kasvaneet kesän aikana ja nyt ne ovat melkein aikuisten kokoisia. Viikolla 32 näin yhteensä kolme mustakurkku-uikun poikasta.

Nuottalahden citykanit
Nuottalahden ja Nuottaniemen kanien populaatio voi hyvin. Aamukävelyllä näin yhteensä 15 erikokoisia ja eri-ikäisiä pupuja. Ainakin toistaiseksi citykanien verenvuototauti ei ole levinnyt tänne. Leppävaarassa ja Tapiolassa tauti on ehkä tappanut niitä monta.

Nuottalahti
Hoikkatytönkorento lenteli Nuottalahden laituri 29 ympärillä yhdenä aamuna.

Viikolla 32 vihdoinkin satoi ja seuraavat aamut olivat kosteita ja hieman sumuisia ja rauhallisia.

Harmoraanumittari
On ruskeankirjava yöperhonen, joka liikkuu niittyjen ja puistojen alueessa. Se lentää iltahämarässa ja lepää päivällä. Toukat syövät mataraa ja se talvehtii kotelona.

Isohoikkakirvari
Isohoikkakirvari elää niityillä, puutarhoissa ja metsän reunoissa, ja se vierailee ahkerasti kukilla.

Suomenojan niittyalueen kesä on lopussa ja alkusyksyn tunnelman aistii.

Viikkoraportin koosti Timo Leppäharju.