Ei tainnut olla yhtään päivää ilman sadetta. Lämpötila reilusti plussan puolella. Sumuista. Vuodet voivat todella olla erilaisia. Vuosi sitten jo joulukuun puolivälissä aprikoitiin rikkoutuuko joulun lumiennätys pääkaupunkiseudulla – ja taisi olla aika lähellä, koska lunta kertyi tasaisesti lisää jouluun mennessä ja jouluna. Nyt ollaan kahden vuoden takaisessa tilanteessa eli vuotta 2011 muistuttavassa tilanteessa.

Itse luonnossa on seesteistä. Tuntuu, että rakentaminen on ainoa asia, joka tuo eloa ja tapahtumia altaiden ympäristöön – siksi tällä viikolla on yhdistetty viikko- ja muutosraportti. Suomenlahdentien rakentaminen näkyy ja kuuluu. Tiistilässä työmaatietä on tasattu jo pitkälle ja pikapuolin tapahtuu kohtaaminen varikkojoukkueen kanssa. Olemme aprikoineet patoaako työmaatie tulvaniityn virtaamat. Etätarkailijasta näyttää siltä, että työmaatien alle tulee putkistoa, joka sitten huolehtisi vesitalouden säilymisestä. Voi olla, että kyseessä on virhetulkinta ja toive.

Varikon edustalla paalutus jatkuu edelleen. Tarkistetun tiedon perusteella silta tulee maan pinnalle varikon itäisen nurkan kohdalla. Siellä, missä nyt paalutetaan, kyse on tien pohjan rakentamisesta. Myös sataman täyttömaakasan päällä tapahtui. Kaivinkone valitsi ja lastasi kiviä, kuljetettavaksi Nokkalan sataman pengerrykseen,

Seijan ja hakkuissa syntyneen tuulitunnelin seurauksena näky Tiistilässä on lohduton. Ja seuraava myrsky lanaa todennäköisesti lisää, koska eturintamassa seisoo uudet, siihen tottumattomat puut. Puita kaatui myös altaiden ympäristössä. Niitä ja muitakin on käyty sahaamassa koneellisesti – miksiköhän. Lisäksi metsikköön on ilmaantunut verkkopusseissa, talipallojen tapaan olevia kananmunia ikäänkuin ruokintaa varten. Mikähän mahtaa olla laji?