Heijastimien asennus - Tommi Heinonen

Heijastimien asennus – Tommi Heinonen

Allasalueen ulkopuolella rakentaminen jatkuu. Entinen täyttömäen alue on edelleen myllerryksen kourissa. Kyltit kertovat, että kyseessä on pilaantuneen maan kunnostus. Entisen tomaattipellon alueelle on altaanmuotoinen syvä kuoppa. Uusi koristeallas on lumen sulaminen seurauksena täyttymässä uudelleen. Puhdistamon alueelta eli Blominmäen putkityömaalta kuuluu paalutuksen tasainen jumputus – kuuluu Finnevikinsillan Tiistilän päähän asti. Toivottavasti ottavat huomioon pesimärauhan, kuten ovat luvanneet.

Suomenojan Luonto piti niittotalkoot, jotta lintujen tarkkailulle tulisi sopivia ”kurkistuaukkoja”. Tuomas Heinonen kirjoitti blogissaan niittotalkoista  (https://www.tuomasheinonen.com/blog/suomenojan-lintualtaan-niittotalkoot-ja-rehevoityminen/).

Kirjoitus näyttää mielenkiintoisella tavalla ilmakuvien ja vanhojen kuvien avulla, miten altaan ruovikko on kasvanut. Vertailu on häkellyttävä. Lainataan Tuomaksen tekstiä:

” Viimeinen kuvapari on itäisen lintutornin edustalta (vasen merkintä), mikä oli 2010–2015 parhaimpia lintukuvauspaikkoja keväisin. Penkereellä oli mahdollista istua ja etualalla ei ollut käytännössä mitään kasvustoa, vain muutama ruoko. Nyt kasvustoa on paksusti noin 2–3 metrin matkalla. Se on nyt niitetty, joten alkukauden se ei ole tiellä, mutta kasvaa nopeasti takaisin.”

Kaupungilla on virallisesti hoito- ja kunnossapitoprojekti. Eipä paljon ole tehty muuta kuin niitetty perhos- ja sudenkorentoniittyjä.

Voimajohtoihin asennettiin heijastimia linnuille varoitukseksi. Tommi Heinonen oli havainnoimassa tapahtumaa: ”Lintualtaalla pörräsi helikopteri, joka asensi lintualtaan yli meneviin voimajohtoihin 50 kpl heijastimia. Tällä uudella tekniikalla on mahdollista korvata ennen niin hankala asennus kiipeilemällä johdoissa ja katkaisemalla sähköt asennuksen ajaksi. Työn suoritti Caruna yhteistyössä Heliwest Oy:n kanssa.”

Koosti: Jukka Ranta