Finnoon metrokeskus - Kuva: Jukka Ranta

Finnoon metrokeskus – Kuva: Jukka Ranta

Edellisessä muutosraportissa pohdittiin altaan vesitasetta ja siitä huolehtimisesta. Espoon kaupunki ja eri asukasyhdistykset järjestivät tilaisuuden Finnoon ja Kaitaan kaavoista. Keskustelu oli vilkasta mutta tuskin johtaa merkittäviin muutoksiin. Kaikki perusteltiin jo tehdyillä päätöksillä ja avoimissa asioissa (esimerkiksi meren täyttö) vedotiin siihen, että selvitystä ei ole kaupunginhallitus käsitellyt, joten sitä ei voi esitellä. Suljettu kehä, johon ei pääse asukkaiden näkökulmasta vaikuttamaan.

Otin tilaisuudessa esille altaan vesitasaen. Minulle luvattiin kaupungin taholta erikseen vastaus tilanteesta ja sainkin sen. Eli kaupungilla on projekti käynnissä. Altaan vesitasapainon ratkaisemiseksi tullaan metron asemalta ja tunnelista pumpattavaa perusvettä johtamaan Finnoon altaaseen. Perusvesi on kalliosta tunneliin tihkuvaa pohjavettä. Finnoon altaan vesitasapainon rakennussuunnittelu on alkamassa piakkoin. Suunnittelussa käydään ensin läpi yleissuunnitelman ratkaisut ja niitä viilataan vastaamaan tämän hetken tietämystä ja tilannetta. Aikataulu, milloin vesiä aletaan pumppaamaan altaaseen on vielä auki, mutta tarkentuu myöhemmin (kiitos paljon Mervi Hokkanen, Aluearkkitehti, Espoon kaupunki)

Sain myös projektipäällikön yhteydtiedot. Ja niinpä olen lisännyt vielä yhden huolen kaupungille. Jätevesihän on pitänyt altaan veden kalsiumpitöisena. Ja se on taas taannut hentokarvalehden kasvun. Linnuista harmaasorsa käyttää sitä ravintonaan ja myös mustakurkku-uikku ja nokikana ruokkivat sillä aktiivisesti poikasiaan. Vaikea sanoa, mtä tapahtuu lintupopulaatiossa, jos hentokarvalehti häviää. Erityisesti harmaasorsat saattavat siirtyä muualle. Toisaalta ei ole (minulla) tietoa, mikä on altaalle pumpattavan pohjaveden kalkkipitoisuus. Toivottavasti ei tule muutosta, joka on peruuttamaton.

Kaupunki tiedotti Finnoonkallion rakentamiseen liittyvistä tonttikaupoista – https://www.espoo.fi/fi-FI/Finnoon_ensimmainen_tonttikauppa_toteutu(155065). Skanska sai kunnian aloittaa. Galleriassa on kuva puhdistamon edestä Finnoonsillalle, jonka varrelle Finnoonkallio pääosin rakentuu. Kuvan keskellä näkyy Plantagen risteyksen (Rusthollarinkatu) liikenneopasteet.

Ratsastuskoulu on laajentuntu pikkuhiljaa moneen suuntaan. Mielenkiintoinen on aidattu koppirakennelma, joka ilmaantunut tallien takaa tulvaniitylle ja Tiistilän metsään vievän polun varteen. Ensimmäiseksi tulee mieleen mäkihyppytuomareiden koppi. Paikka ei kuitenkaan liene kovin otollinen mäkihypylle, joten kopit liittynevät ratsastustallin toimintaan.

Finnoon metrokeskuksen paikalla on iso teltta. Tuli heti mieleen, että Länsimetro on joutunut karsimaan kutannuksia 🙂

Jukka Ranta