Ruoppaukseen ja merentäyttöön liittyvä YVA-tilaisuus järjestettiin kuluvan viikon tiistaina. Kyse oli ns. sidosryhmien työpajatilaisuustilaisuus (järjestöt, yhteisöt, yritykset, taloyhtiöt jne.). Tilaisuudessa tehtiin nykytila-arviointia työryhmissä. YVA-suunnitelmassa esitettyjä vaihtoehtoja ei vielä arvioitu, vaan sen aika tulee elo-syyskuussa. Tosin yllättäen tuotiin esiin uusi vaihtoehto (kts. kuvat). Perusteluina sanottiin, että se on lähellä lopullista kaavaehdotusta. Se ei ollut esillä aikanaan lausuntopyyntöjen vaihtoehdoissa. Tämä aiheutti kritiikkiä ja kummeksuntaa.

Paikalla oli 25 henkilöä eri yhteisöistä ja kolme Rambolin edustajaa. Mielenkiintoista oli, että yhtään kannatuspuheenvuroa merentäytölle ei tullut. Herkullinen yksityiskohta oli uudessa vaihtoehdossa, jossa lokkiluoto oli siirretty huomattavasti ulommaksi merelle päin. Espoo ilmeisesti haluaa jo siirtää peruskallioitakin. Tai oliko kyseessä tietoinen hämäys, koska lokkiluodon todellinen sijainti jäi täytön alle.

Ihan huvin vuoksi seuraava laskelma. Ruopattavaa 1.6 milj.m3. Oletetaan, että täyttöön tarvitaan 3 milj.m3 (koska pitää täyttää veden pinnan yläpuolelle). Rekan kapasiteetti olkoon 10 m3 (voi olla tosiasiassa pienempi, koska kiviaines painaa). Jos täyttöaika on 2 vuotta ja työpäiviä 200/v tarvitaan 1500 rekkakuormaa päivässä tai vaihtoehtoisesti 4 vuoden täytöllä 750 rekallista päivässä. Mission impossible.

– Jukka