Finnoon keskuksen havainnekuva - Kuva: Espoon kaupunki

Finnoon keskuksen havainnekuva – Kuva: Espoon kaupunki

 

Suomenojan Luonnon Facebook-sivuston kautta tuli kuluneen viikon puolivälissä seuraava viesti:

”Hei, Satunnaisena koiranulkoiluttajana en päässyt kiertämään tänään kosteikkoa kokonaan, lounaiskulmaan oli laitettu järeät betoniesteet ja aidat, olisikohan asennettu väärään paikkaan !? Onko tarkoituskin, ettei pääse kiertämään. Polkupyörällä tai lastenvaunuilla ei pääse kulkemaan, ketterät voi hypätä aitojen yli! Missään ei varoitettu ennakkoon.”

Kävi sittemmin ilmi, että esteet olivat todella asetettu väärään paikkaan. Tarkoitus oli sulkea puhdistamon aidan viertä kulkeva altaan ja Meritien välinen yhteys. Tämä sitten tapahtuikin ja paikalle tuli ohjeet kiertoteistä. Työn arvioidaan kestävän kaksi vuotta.

Sulkeminen liittyy puhdistamon ja metrokeskuksen välisessä metsikössä tehtäviin reitteihin. Olen laittanut Finnoon keskuksen kaavan havainnekuvan toiseen kertaan otsikkokuvaksi. Tarkka pdf-versio löytyy tästä linkistä: http://espooprodfi.oncloudos.com/kokous/2018449482-15-8.PDF .

Havainnekuvassa näkyy puhdistamon alue altaan lounaispuolella kartan alareunassa. Sen ja ylempänä olevien talojen välissä on metsikkö, jossa parhaillaan töitä tehdään. Metrokeskuksen ja karttaan merkityn Luontokeskuksen eteläpuolella kulkee tie ja sen reitti on nyt avattu liito-oravien asuttamaan metsikköön. Tämä näkyy hyvin gallerian ensimmäisessä ilmakuvassa ja myös muissa ilmakuvissa. Kartasta myös näkyy, kuinka puhdistamon aidan viertä kulkeva kävelytie kaartuu pohjoiseen ja yhtyy Metrokeskuksen ja Luontokeskuksen ohi kulkevaa tiehen. Tätä varten joudutaan rakentamaan Djubsundsbäckenin yli uusi silta, jota ilmeisesti valmistellaan kaivinkoneiden avulla, mikä näkyy hyvin ilmakuvien vasemmassa alareunassa. Havainnekuvassa näkyy uuden alueen ja olemassa olevan läntisen kävelytien välissä puustoa. Nämä ovat lämpöputken ympärillä olevat puut. Näkyvät myös viimeisessä ilmakuvassa.

Kuten jo aiemmin todettu, herättää nyt aloitettu rakentaminen mielenkiintoisia juridisia kysymyksiä. Oikeuskäsittelyssä olevan kaavan alueella tehdään töitä ELY-keskuksen poikkeusluvalla. Siksi voidaan kysyä mikä valitusprosessin oikeusturva. Vaikka valitukset ilmeisesti tullaan hylkäämään, tulisi prosessia ja asukkaiden oikeuksia kunnioittaa.

Suomenojan Luonto toimitti ELY-keskukselle ja Espoon ympäristökeskukselle listan alueen liito-oravien pesinnöistä. Todisteena oli runsaasti kuvamateriaalia. Näitä oli runsaasti nyt työn alla olevassa metsikössä. Tällä ei ollut muuta merkitystä kuin Espoon Ympäristökeskuksen viisastelu, että asennamme pönttöjä ilman lupaa ja, jotta alueen rakentaminen estyisi. Suurin osa meidän laittamistamme pöntöistä on asennettu Miljoona-pönttöä kampanjan aikana, jolloin kaupunki antoi luvan, että kaupungin metsiin saa vapaasti asentaa pönttöjä. Osa pöntöistä oli liito-oraville soveltuvia pönttöjä.  Tällöin kaavasta ei ollut vielä tarkkaa tietoa eikä havainnekuvia. Kampanjan jälkeen olemme asentaneet vain kaksi pönttöä kottaraisille puron varteen. Ennen kampanjaa asensimme vain muutamia pönttöjä, mm. 2013. Osa soveltui myös liito-oraville ja ne menivät paikkoihin, joissa olimme havainneet papanoita.

On se juridiikka ja säännökset ihmeellisiä. Kuuluvat asioihin, jotka kummastuttavat ja ihmetyttävät pientä kulkijaa.

……………………………………….

Viikonlopun aikana sivustomme suomenoja.fi joutui palvelunestohyökkäyksen kohteeksi ja palveluntarjoajamme Louhi sulki sivustomme turvatoimenpiteenä. Hyökkäykset ovat jatkuneet maanantaina pitkin päivää. Ilmeisesti on taho tai tahoja, jotka eivät pidä Suomenojan lintukosteikon ja sitä ympäröivän luonnon säilyttämisestä ja puolustamisesta. Mutta mehän jatkamme.

Koosti: Jukka Ranta