YVA:n toteutti konsulttiyritys Ramboll - Kuva: Jukka Ranta

YVA:n toteutti konsulttiyritys Ramboll – Kuva: Jukka Ranta

 

Finnoonsataman ja merentäytön suunnitelmiin liittyvän YVA-hankkeen asukastilaisuus pidettiin eilen – aprillipäivänä – Kaitaan koululla. YVA-hankkeen on toteuttanut konsulttiyritys Ramboll, Espoossa hankkeesta on ollut vastuullisena Ympäristökeskus ja ns. yhteysviranomaisena, eli valvovana viranomaisena on toiminut Uudenmaan ELY-keskus.

YVA:n tehtävänä ei ole ottaa kantaa siihen, mitä pitää toteuttaa, vaan arvioida vaihtoehtoisten suunnitelmien vaikutuksia. Nyt arvioitavana oli kolme suunnittelmissa ja kaavatyössä ollutta vaihtoehtoa ja ns. 0+-vaihtoehto, joka on itse asiassa aiemmin KHO:ssa YVA-puutteen takia hylätty vaihtoehto. Aidosta 0-vaihtoehdosta tuntuu luovutun jo lähtöviivoilla. Raportti ja sen arvioimat vaihtoehdot ovat saatavissa ELY-keskuksen sivuilta.

Ihan lyhyesti muutama kommentti raportista. Linnustolle arvioidaan vaikutusten olevan haitallisia tai erittäin haitallisia. Nykyiseen venesatamaan liittyvälle telakoinnille ei ole esitetty vaihtoehtoa – joten todelliset vaikutukset veneilyyn ovat auki. Lisäksi kiusaa YVA:n tekeminen paloittain: nyt arvioidaan täyttöä. Poissa on se, mitä täytön jälkeen tapahtuu. Jos alueelle rakennetaan kerrostaloja haitta-aste linnustulle kasvaa. On vaikea uskoa, että linnusto säilyisi täytön ja rakentamisen jälkeen.

Kuten ennenkin: salista ei tullut yhtään täyttöä puoltavaa puheenvuoroa. Tunnelma vaihteli raivosta suruun ja masennukseen. Tästä huolimatta kaupunki näyttää jyräävän täytön läpi haittavaikutuksista huolimatta – joten kohta voimme sanoa hyvästi linnut. Näin siis kaupunki toteuttaa johdon lanseeramaa asukkaiden kuuntelua ja yhteistyössä asukkaiden kanssa teemaa.

Nyt pitää vaikuttaa, jos haluaa saada muutoksia aikaan – huomenna se on myöhäistä.

Keskustelua kuunnellessa tuli vääjäämättä mieleen, että sitä oli seuraamassa julmaa aprillipilaa.

– Jukka