Tulevan pumppuaseman aluetta - Kuva: Jukka Ranta

Tulevan pumppuaseman aluetta – Kuva: Jukka Ranta

 

Maisema muuttui – jälleen. Metsää parturoitiin Hylkeenpyytäjäntien varrelta puhdistamon puolelta. Ja myöhemmin kaivinkone tuli töihin. Kyseessä on tällä kertaa Blominmäen purkutunnelin rakentaminen. Karttojen mukaan parturoidulle alueelle tulee pumppaamo, purkukuilu ja maanpäällinen rakennus. Gallerian kartat (hsy.fi/blominmaki) kertovat lisää. Äkkiä ajatellen tällä on vähän tekemistä lintualtaan kanssa. Asia ei kuitenkaan ole välttämättä niin. Nykyinen puhdistamo huolehtii altaan vesitaseesta, jotta allas ei pääsisi kuivumaan eikä ylivuotoja tapahtuisi – tosin viime kesänä oli aika paljon ongelmia. Allas oli välillä hyvin kuiva, mikä sai osan linnuista poistumaan ja välillä taasen ääriään myöden täynnä.

Puhdistamon siirtyessä Blominmäkeen vesitaseen valvonta ei ole enää altaan vieressä.

Olin viime toukokuussa Blominmäen tunneliin liittyvässä asukastilaisuudessa. Saimme kutsun ihan postilaatikkoon, koska talomme on noin 300m päässä tunnelin linjauksesta.

Koska esillä olleista papereista ja esityksistä ei käynyt ilmi (tai oikeastaan tuli kuva, että altaan vesitase ei ole hoidossa), kysyin tilaisuudessa, miten Suomenojan altaan vesitase aiotaan hoitaa, koska nykyinen puhdistamo pitää huolen altaan riittävästä vedestä ja estää sen kuivumisen. Mainitsin myös Kaupungin altaan kunnossapito- ja hoitoprojektissa olevan lupauksen, että sivuputkella syötetään myös tulevaisuudessa allasta. Suomenojallahan on tulevaisuudessa jätevesien keräilypiste, josta raakavesi pumpataan Blominmäkeen ja Blominmäestä tulevan putken liittymispiste merelle menevään purkuputkeen.

Sain projektipäälliköltä ja ivallisen vastauksen: allas ei kuulu jatkossa HSY:lle millään tapaa eikä HSY aio jatkossa huolehtia altaan vesitaseesta. Kun jänkkäsin tuosta hoitosuunnitelmasta, siihen kundi totesi, että on kuullut siellä joidenkin lintujen viihtyvän, mutta asiaa kuuluu kaupungille. Miten kaupunki aikoo homman ratkaista on vielä tietääkseni auki.

Allasta siis kuristetaan monelta taholta.

Kaukokylmä/-lämpötyö on edennyt Hylkeenpyytäjäntien varteen ja sen länsipuolelle. Ja Finnoonsilta rakentuu edelleen.

Jukka Ranta