Valot päällä kuilurakennuksissa - Kuva Tommi Heinonen

Valot päällä kuilurakennuksissa – Kuva Tommi Heinonen

Seurantajakson suurimmat uutiset olivat KHO:n päätökset. Ensiksi KHO kumosi Finnoon keskuksen kaavan. Tällä on toivottavasti lintukosteikon suojelua ja elinvoimaa parantava vaikutus. Mitä konkreettisesti tapahtuu, jää nähtäväksi. Joka tapauksessa kaava joudutaan prosessoimaan uudestaan ja toivoa sopii, että hoitosuunnitelmassa mainitut asiat näkyvät myös kaavassa. Jää myös nähtäväksi toteutuuko lehtihaastattelussa mainittu lupaus sidosryhmien mukaan otosta suunnitteluun – toivottavasti tässä on mukana myös luontojärjestöjä.

Toinen KHO:n päätös koski Tiistinniityn (ja samalla Tiistilän metsän) kaavaa. KHO kumosi HO:n kielteisen päätöksen ja näin ollen rakentamisen tieltä saadaan kaataa mm. seitsemän liito-oravan pesäpuuta. Alueella on Suomenojan Luonnolla kaksi pesäpönttöä.

Kuvissa on näkymä syyskesästä niitetylle ruderaatin alueelle. Se on heinittymässä uudelleen ja lupiinit ovat valtaamassa lisää alaa. Tämä alue on hoitosuunnitelmassa ja myös kumotussa kaavassa merkitty avoimeksi ruderaatiksi. Nyt sinne on istutettu puita. Tämän kirjoittaja ei voi vieläkään ymmärtää, miten tällä autetaan liito-oravia ja, jos, niin millä aikajänteellä. Lokautojen purkupaikan ympäristöä siistittiin ja kunnostettiin parin viime viikon aikana. Entisen täyttömäenalueen iso vesikuoppa on nyt lintujen käytössä. Alueelta kuuluu aika-ajoin pikkutyllin ja rantasipin huutoja.

Tommi Heinonen kuvasi rakenteilla olevia kohteita pimeässä ja toteaa: Pimeällä kulkiessa Finnoon rakennustyömaalla saa aivan toisenlaisen kuvan tulevasta alueesta. Rakennuksissa mm. metroasemalla ja P-talossa ja kerrostalojen rappukäytävissä on valot päällä.

Koosti: Jukka Ranta