Suomenoja.fi – Tiedote
Avautunut suomenoja.fi – sivusto, www.suomenoja.fi, kertoo kuvin ja sanoin, mitä Suomenojan luonto on nyt ja seuraa Suomenojan altaiden ja niiden ympäristön muutosta tulevina vuosina.
Sivusto on neljän espoolaisen luonnonvalokuvaajan (Tommi Heinonen, Tuomas Heinonen, Esa Mälkönen, Jukka Ranta) tuottama. He vastaavat sivuston aineistosta ja ylläpidosta. Kuva-aineistoa on saatu myös kolmelta muulta kuvaajalta, kuten alempana kerrotaan. Suomenojan altaat ovat arvokas ja erikoislaatuinen luontokohde. Alkuaan ihmisen aikaansaamana ja sittemmin “paikallisen evoluution” kautta on syntynyt varsin erikoinen ekosysteemi – voidaan sanoa, että Suomenojalla on menossa pienimuotoinen ekologinen kokeilu.
Suomeneojan alue on kuitenkin jälleen kerran kokemassa suuren muutoksen. Altaiden ympärille ollaan rakentamassa uutta, väkirikasta kaupunginosaa. Vaikka altaita tulee ympäröimään suoja-alue ja alueen luonnonarvo on tunnustettu suunnitelmissa, ympäristön muutokset ovat sen luonteisia, että huoli linnuston ja ekosysteemin säilymisestä on perusteltua. Tämä motivoi ryhmän kertomaan Suomenojan luonnosta sellaisena kuin se on tänään. Ote pyrkii olemaan dokumentoiva ja kertova.
Se pyrkii havainnollistamaan erilaisia ekologisia riippuvuuksia ja alueen erikoisuuksista.
Suomenoja tuo ensimmäisenä mieleen lintujen tarkkailun tai kuvauksen. Se onkin varmaan näkyvin ja suosituin harrastustoiminta Suomenojalla. Kun ryhmämme aloitti projektin suunnittelun, päälimmäisenä mielessä olivat tietysti linnut ja ajateltiin, että linnut ovat työn pääkohteena. Niin ne jossain määrin ovat olleetkin, mutta työn edetessä alkoi paljastumaan alueen erikoisuus. Erityisesti kasvien kerroksellisuus ja monipuolisuus yllätti, vaikka oli tiedossa, että alueen kasvupaikat vaihtelevat kosteasta tulvaniitystä kuivaan rudimenttiin. Monipuolinen kasvusto ja erilaiset maaperät takaavat monipuolisen perhoskannan – aina harvinaisuuksia myöden. Sama pätee sudenkorentoihin. Alueella esiintyy mm. eteläntytönkorento, joka on asetuksella vahvistetty erityisesti suojeltava laji (siis laji, jonka esiintymispaikkaa ei saa hävittää tai heikentää).
Tietyssä mielessä Suomenoja kertoo Espoon vallastalojen puutarhojen historiaa.
Nyt esillä oleva kuva-aineisto on syntynyt pääosin vuoden 2011 helmikuun ja elokuun välisenä aikana. Takana kymmeniätuhansia kennolle tarttuneita valotuksia, satoja tunteja altailla, muutama päivä tulvaniityllä konttaamista etsittäessä marskiviholaisia sarojen juurilta, ennen auringonnousua ja auringonlaskun aikaan viitasammakoiden etsimistä, öiden viettämistä altailla, satoja tunteja tietokoneella kuvien kanssa … Mutta työ jatkuu. On tärkeää dokumentoida myös muutosta.
Kuva-aineistosta on koostettu 30 kuvan näyttely.
Näyttelylle on tähän mennessä varmistunut seuraavat ajat ja paikat:
– Vuoden Luontokuva 2011, Finlandia-talo, Helsinki 16.10.2011
– Espoon Valtuustotalo, 17.10.2011- 11.11.2011
– Espoon Yhteisöjen Talo (Yhteisötupa), Kauppamiehentie 6, Tapiola, 14.11.2011 – 23.12.2011
– Espoon Kultturikeskus, Tapiola, 27.12.2011-16.1.2012
– Villa Elfvik, Laajalahti, 2.4.2012-13.5.2012
– Jorvin sairaala, 20.5.2012-9.6.2012
– Sellon kirjaston Galleria Anna, 11.6.2012-27.7.2012
Ryhmä kiittää:
– Hannu Vallas – ilmakuvia sivuston kuvitukseen – www.lentokuva.fi
– Ari Ahlfors – sivuston kuvitus – www.naturephoto.1g.fi
– Sami Karjalainen – korentokuvia sivustolla ja näyttelyssä – www.samikarjalainen.fi