(Pochard, Aythya ferina)

Naaras

Koiras

Punasotkakoiraksen tunnistaa nimen antavasta värityksestä. Koiraan pää on nimittäin punaruskea, mustassa nokassa on harmaa kärki ja sillä punainen silmä. Sen vartalo on valkoisenharmaa ja rinta musta. Naaraalla vaalea silmärengas ja vaihtelevan vaalea naama ja yleisilme melko punaisenruskea.

Pesä on heinikossa, sarojen joukossa tai niityllä lähellä vettä.

Suomeojalla punasotka on varsin näkyvä. Altailla on noin 15 parin luokkaa oleva pesimäkanta. Altaat ovat Uudenmaan tärkein pesimäpaikka ja kanta on altailla kasvussa. Muuttoaikana punasotkia saattaa olla enemmänkin. Punasotka on luokiteltu EU:ssa uhanalaiseksi.