Mustakurkku-uikku2018-12-11T19:23:02+03:00

(Horned Grebe/Slavonian Grebe, Podiceps auritus)

Mustakurkku-uikku on pieni uikkulintu, selvästi silkkiuikkua pienempi. Lajin tunnistaa hyvin pesintäaikaan mustasta päästä ruskeankeltaisine tupsuineen pään sivuilla ja punaisesta kaulasta. Koiras ja naaras ovat saman näköisiä. Mustakurkku-uikulla on myös tulipunaiset silmät ja pieni musta nokka, jossa on valkoinen kärki kesällä. Ääni on melko voimakas, korkeahko hyrisevä vihellys.

Pesä on uikkujen tapaan kelluva, ruokoihin, osmankäämeihin ja muihin kasveihin kiinnitetty rakennelma, joka on piilossa. Elää mielellään yhdyskunnittain.

Kauniina ja värikkäänä lintuna ei mustakurkku-uikku ei jää Suomeojalla huomaamatta. Se on taitava sukeltaja ja kalastaja. Sukellus voi kestää minuutteja ja ulottua yli 100 metrin matkan. Suomenojalla pääsee aitiopaikalta seuraamaan sukellus- ja kalastusnäytöstä. Takuuvarmasti sukelluksen saaliina on vesilisko tai jokin muu äyriäinen tai nilviäinen.

Mustakurkku-uikku luokitellaan Suomessa vaarantuneeksi. Vaikka Suomenojalla kanta on kasvanut, on se muualla Suomessa taantunut. EU on luokitellut sen uhanalaiseksi. Suomen pesimäkanta on noin 2/3 koko EU:n alueen pesimäkannasta.