Kesä tulee ja ensimmäiset telkänpoikaset altaalla – Viikko 20 / 2018

Viikko oli rauhallinen,  linnut jatkoivat hautomista,  naurulokilla oli kuuma etelätornin pesässä.  Perhosia näkyi vain vähän,  muutama lanttuperhonen lenteli levottomana ja yksittäisiä neitoperhosia näkyi paikoin.   Todellisen kesän makua oli kun ensimmäiset telkänpoikaset uiskentelivät sunnuntaina altaalla ja haarapääskyset lentelivät  napaten hyönteisiä.  Tuomet ovat komeassa kukassa ja tuoksuvat, rentukat kukoistavat, taitaa olla niiden paras viikko.

Jukka Ranta pakinoi:  Kun […]

21. touko 2018|Havaintovihko|

Hautomista ja kukkaloistoa – Viikko 19/2018

Rajuimmat reviiritaistelut ja kosintamenot ovat Suomenojan lintualtaalla tältä erää ohi – joskin pieniä kahakoita aina välillä sattuu. Lintualtaan pesimälinnut keskittyvät tällä hetkellä enimmäkseen muniensa hautomiseen.

Muun muassa harmaasorsalle Suomenojan lintuallas on tärkeä pesimispaikka. Laji suosii pesimäympäristönään reheviä järviä sekä rannikon lahtia. Suomessa harmaasorsa esiintyy levinneisyysalueensa pohjoisrajoilla. 1980-luvun lopulla Suomen harmaasorsakannaksi arvioitiin vain noin 20 paria. Sittemmin […]

14. touko 2018|Havaintovihko|

Kyhmyjoutsenten taistot kruunasit Lintuharrastuspäivän – Viikko 18/2018

Sunnuntain sää suosi jo perinteeksi muodostunutta Suomenojan Luonnon Lintuharrastuspäivää. Ennätysyleisön edessä myös kyhmyjoutsenet intoutuivat parhaaseen reviiritaisteluvireeseen ja nähtävissä oli näyttäviä takaa-ajotilanteita ja yhteenottoja.

Parhaimmillaan taistoihin osallistui kuusi kyhmyjoutsenta. Todennäköisesti eteläaltaalle kuitenkin lopulta jää vain yksi voittoisa pari ja ehkä itäaltaalle toinen. Viime vuonna laulujoutsenpari hätyytteli pitkään kyhmyjoutsenia, mutta nyt laulujoutsenet ovat kevään alkuinnon jälkeen vain vähän […]

07. touko 2018|Ei kategoriaa, Havaintovihko|

Kylmiä öitä, kosiomenoja, pesän rakentaminen vasta alullaan – Viikko 17/18

Viikolla yöt olivat kylmiä, aamut sumuisia ja vaikka aurinko päivisin lämmitti ilmaa oli pesien rakentaminen vasta aluillaan. Lintujen kosiomenoja ja reviiritaisteluita kyllä näkyi kuten myös aktiivisien piisamien lemmenleikkejä.

Yleisvaikutelmana on, että lintuja on vähemmän kuin viime vuonna ihan naurulokeista alkaen. Tiiran mukaan niitä on 1000-1500 yksilöä. Mustakurkku-uikkuja on alle kaksikymmentä. Ne ovat hyvin aktiivisia kosiomenoissaan kun […]

01. touko 2018|Havaintovihko|

Lintuparatiisi Villa Elfvikissä 25.4-10.6

 

Lintuparatiisi-näyttely on esillä Luontotalo Villa Elfvikissä 25.4.2018-10.6.2018. Lintuparatiisi-kirja on myynnissä Luontotalon kaupassa.

 

24. huhti 2018|Havaintovihko, Uutiset|

Soidinmenoja ja taisteluja – Viikko 16/18

Viikolla 16 saimme vihdoin nauttia lämpimästä säästä. Torstaina (19.4.) lämpötila nousi peräti 16 asteeseen. Lintualtaalla jää suli hyvin nopeasti – muutamassa päivässä.

Lämpimien päivien ansiosta lintujen kevätmuutto oli vilkasta. Naurulokkien äänekäs kirkunta oli täyttänyt Suomenojan ilmatilan jo parin viikon aikana. Viikolla 16 monet muut avainlajit tekivät niille seuraa. Jäiden sulettua altaalle saapuivat lapa- ja harmaasorsat sekä […]

23. huhti 2018|Havaintovihko|

Harvinaisia vierailijoita – Viikko 15/18

Viikolla oli muutama altaalla tai heti sen ympäristössä harvemmin nähty laji. Mielenkiintoisin oli virtavästäräkki, joka näyttäytyi vain kerran muutaman kymmenen sekunnin ajan. Havainnosta tehtiin myös ilmoitus tiiraan kuvan kanssa.  Muita olivat mustapyrstökuiri ja metsäviklo.

Ruokinnalla oli vielä kuvattavaa, kuten pörhistelevä koiraspeippo.  Se oli täydessä juhlapuvussa, joten lintu on tullut muutolta. Punarinta ja hippiäinen olivat myös siellä […]

16. huhti 2018|Havaintovihko|

Kevättä rinnassa – Viikko 14/18

 

Viikkoraportin toimittaja tällä viikolla: Timo Leppäharju

Toisen pääsiäispäivän lumimyräkästä on vain muisto jäljellä, kevät etenee vauhdilla.

Lintualtaalle ovat tulleet jo perinteisistä lintulajeista nokikana, joka valitettavasti lensi voimalinjoihin ja kuoli.

Ensimmäiset naurulokit myös lentelevät altaan päällä mutta eivät vielä laskeudu ja menevät yöksi merelle.  Kyhmyjoutsenpariskunta kävi muutamana päivänä myös tarkistamassa onko sulia paikkoja mutta uskaltautuivat jäädä vasta sunnuntaina paikan […]

09. huhti 2018|Havaintovihko|

Edelleen talvista – Viikko 13/18

Viikko 13 oli edelleen kovin talvinen. Selkeän sään vallitessa pakkanen kiristyi öisin, mutta maaliskuun  lopun aurinko jaksoi jo sen verran lämmittää, että elohopea kipusi päivällä niukasti plussan puolelle. Lintuallas ja sen läheisyydessä olevat purot ovat edelleen paksun jääkerroksen peittämiä. Jää kantaa eläinten ja ihmisten jälkiä sekä puiden sinisiä varjoja.

Kyhmyjoutsenpari teki tiedustelulennon Nuottalahden ympäri, mutta lähti […]

02. huhti 2018|Havaintovihko|

Hanhien risteymiä – Viikko 12/18

 

Nuottalahden jäälle ilmestyi pieni hanhiparvi 24.3. Se oli harvinainen sekaparvi, siinä oli peräti kuusi merihanhen ja kanadanhanhen risteymää, ja lisäksi kuusi ”puhdasta” kanadanhanhea ja yksi merihanhi. Vesilinnut risteytyvät monia muita linturyhmiä helpommin, mutta kovin yleistä se ei ole. Yleensä ketju katkeaa, sillä ani harvoin risteymät pystyvät lisääntymään.

Supikoirat ovat aktivoituneet. Talvella ne ovat puoliunessa, mutta jätöksistä […]

27. maalis 2018|Havaintovihko|