Hiiret ja hippiäiset – Viikko 10/18

Viikkoraportin toimittaja tällä viikolla: Helmut Diekmann

Viikon alkupuoli oli kovin talvinen, selkeä ja kylmä, mutta viikon loppupuolella sää muuttui pilviseksi ja lämpöila nousi plussan puolelle. Välillä oli satanut lunta ja uusi lumi peitti maassa olleen ruoan. Linnut aktivoituivat ruokintapaikalla. Kevät tekee tuloaan, minkä huomasi paitsi leudommasta ilmasta myös lintujen äänekkäämmäksi muuttuneesta viserryksestä ja lajikirjon monipuolistumisesta: Suomenojan […]

12. maalis 2018|Havaintovihko|

Sitkeitä talvehtijoita – Viikko 9/18

Viikkoraportin toimittaja tällä viikolla: Esa Mälkönen.

Viikolla 9 koetut talven kovimmat pakkaset eivät lannistaneet ruokintapaikan eksoottisimpia vieraita. Punarinta on yhä vakiokävijä, samoin ainakin kaksi järripeippoa.
Tiaisten ja mustarastaiden lisäksi paikalla tapaa usein puukiipijän ja hippiäisen,  silloin tällöin urpiaisen, vihervarpusen ja käpytikan.

Tänä vuonna ruokintametsikössä vakituisesti pyörivä käpytikka ei ole ollut kovinkaan perso rasvalle vaan tuntuu tyytyvän käpyjen nikkarointiin. […]

05. maalis 2018|Havaintovihko|

Teema ”Suomenojan Vuosi” – Viikkoraportti 8/18

Viikkoraportin toimittaja tällä viikolla: Timo Leppäharju

Tämän viikon viikkoraportissa myös Paul Stevensin teemaprojekti: ”Suomenojan Vuosi”.

Etelän hiihtolomaviikko oli Suomen tämän talven kauneinta aikaa. Kirpeä pakkanen, lunta, vähäinen tuuli, lähes pilvetön taivas sekä ilta-auringon kauniin punainen taivaanranta oli päivän kaunistus, kuten sananparsi sanoo.  Suomenojalla voimalaitoksen piipusta tullut savu kuitenkin varjosti harmittavasti maisemaa.

Pitkään pysyneet pakkaset ovat tuoneet kestävän jään […]

26. helmi 2018|Havaintovihko|

Niittotalkoot – Viikkoraportti 7/18

Viikkoraportin toimittaja tällä viikolla: Helmut Diekmann

Kolmatta kertaa suuri joukko Suomenojan luonnon jäseniä niitti kaislikkoa nurin, jotta keväällä lintujen tarkkailu ja kuvaaminen olisi helpompaa. Huomioimme tietysti lintujen tarpeet niin, että pesintä ja piiloutuminen onnistuisi.

Viikolla 7 saatiin vihdoin kunnon talvi: maanantaina satoi runsaasti lunta, lumipeite kasvoi täällä etelärannikollakin 20–30 cm paksuiseksi, ja viikon loppupuolella pakkanen kiristyi. 

Sydäntalvella Suomenojan […]

19. helmi 2018|Havaintovihko|

Pirisaaren lumo – Viikkoraportti 6/18

Pakkasta ja talvinen tunnelma. Nuottalahti oli houkutteleva lumijääpeitteineen. Niinpä kiersin (JR) Suomenojaa Nuottalahden rantoja pitki. En kuitenkaan uskaltanut jäälle, vaikka sielä näkyi latuja ja kalatajien avantomerkkejä. Metsäinen ja nyt myös luminen Pirisaari oli hienon näköinen. Myös venesatamassa oli talvinen tunnelma.

Ruokintapaikalla lajit ennallaan, selvästi runsaslukuisin on talitiainen, toiseksi yleisin sinitiainen. Useita mustarastaita, pari kuusitiaista, puukiipijä, käpytikka. […]

12. helmi 2018|Havaintovihko|

Heijastuksia – Viikko 5/18

Harmaat säät väistyivät vihdoin. Loppuviikkoa kohden pakkanen kiristyi ja saatiin jopa aurinkoa. Helmikuu alkoi siis raikkaan talvisesti.

Djupsundsbäcken on aika mielenkiintoinen Hyljeluodontien ja Hylkeenpyytäjäntien välissä. Puut tekevät monelaisia kuvajaisia veteen ja monet oksat kurkottavat puron yli. Kävin (JR) tuossa metsikössä olevat liitureiden pöntöt läpi: ei papanoita, ainoastaan jäniksen jälkiä. Olisikohan rakennustyömaat peloittaneet.

Urpiaisia lenteli pari parveä täyttömaa-alueella […]

05. helmi 2018|Havaintovihko|

Pakkasta, lunta ja vettä – Viikko 4/18

Kun jo ehdimme tottua Etelä-Suomen talveen, pakkasta 4-6 astetta ja lunta oli 7cm (mittauspiste Gräsanojalla). Sitten viikon alussa tuli matalapaine tuulineen ja aluksi satoi lunta ja Ilmatieteen laitos mittasi Gräsanojalla keskiviikkoiltana lumesyvyydeksi 19cm – lunta oli tullut siis 12cm vuorokaudessa. Yön aikana lämpötila nousi reilusti lämpöasteille, lumi muuttui vedeksi ja torstain aikana keskiviikkona satannut lumi […]

29. tammi 2018|Havaintovihko|

Jääpuikkojen aika – Viikko 3/18

Kuluneella viikolla oli sopiva sää (hötöä lunta, pikkupakkanen) pitkien jääpuikkojen muodostumiselle lämpöputken päässä olevien pumppukoppien räystäille. Koppien seinien gaffitit antavat mahdollisuuden leikkiä väreillä. Sopivasti kameraa vähän kääntämällä saa mustan, punaisen tai sinisen taustan. Jääpuikkoja on runsaasti myös seinän vierustan pensaissa. Pumppukoppien lämpö sulattaa lunta katolta sopivalla pakkasella ja sulanut vesi jäätyy puikoiksi. Tämä ilmiö tapahtuu […]

22. tammi 2018|Havaintovihko|

Lumeton pakkasviikko – Viikko 2/18

Siis pakkasta, vaan ei lunta. Muutama sumuaamukaan ei tuonut merkittävästi kuuraa.

Sen sijaa lampareissa on ollut runsaasti vettä sateiden jäljiltä ja nyt lampareet ovat tietysti jäässä. Jään sisällä lehtiä, oksia neulasia monessa kerroksessa. Yksi jääkuva on metroaidan vierestä, näkyy oranssiheijastuksena.

Sorsia edelleen runsaasti purossa. Joukossa on edelleen tavikoiras. Isolepinkäinen tähysti puiden latvuksissa.

Metrokeskuksen työmaa-aidan alta, putkella tulee vettä, […]

15. tammi 2018|Havaintovihko|

Ja lopulta aurinko näyttäytyi – Viikko 1/18

Joulutauko oli pääosin harmaata, sateista ja pimeää. Kun joulutauko oli päättymässä, tuli sopivasti kunnon pakkasyö ja kaunis, aurinkoinen päivä. Tämä muutti kummasti maiseman ilmettä.

Allas pysyi auki viikonloppuun saakka. Sunnuntain vastaisena yönä myös allas sai heikon jääpeitteen. Huolimatta siitä, että allas oli sula, linnut viihtyivät enemmän purossa. Tämä näyttää tapahtuvan aina, kun puro on talvisaikaan kunnolla […]

08. tammi 2018|Havaintovihko|