Seuraava viikkoraportti vasta Ma 26.6

Eli viikolla 24 ei tehdä viikkoraporttia, vaan seuraava on viiko 25 rapotti.

Tuleva lauantai on luonnonkukkien päivä. Yksi teemakasveista on kuvan nurmitädyke.

14. kesä 2017|Havaintovihko, Rakentaminen ja muutos|

Pikkusiivekkäät heräsivät – Viikko 23/17

Kuluneen viikon aikana alkoi näkyä aiempia viikkoja enemmän perhosia, kukkakärpäsiä ja kimalaisia. Muutamalla kesäisellä päivällä oli iso merkitys. Erityisesti lanttuperhoset (gallerian kuvissa) olivat aktiivisia. Neitoperhosia näkyi aurinkoa ottamaasa ruderaatin kiviltä. Kukkakärpäsiä pörräsi kukissa jo suhteellisen runsaasti. Gallerian kukkakärpänen lienee jokin surri (Helophilus), epäilen kuhnurikärpästä. Se on saanut nimensä siitä, että muistuttaa kuhnurimehiläistä.

Galleriassa on kaksi millisarjan […]

12. kesä 2017|Havaintovihko|

Loppu hyvin, kaikki hyvin – Viikko 22/17

Kun loppu hyvin, niin kaikki hyvin, sopii kuvaamaan altaan joutsenten tilannetta. Sunnuntaina nimittäin altaalla uiskentelivat ensimmäiset kyhmyjoutsenen poikaset, 6 suloista palleroa. Huomattavan paljon. Ihmeellistä että pesue syntyi kaikkien kahinointien ja munaryöstelyjen jälkeen. Hieno asia. Olihan tätä edeltänyt kaksi kuolemaa (ja seurauksena epäonnistuneet pesinnät) ja murtunut jalka. Voi olla, että puronsuussa pesinyt pari on tuonnut poikaset […]

05. kesä 2017|Havaintovihko|

Tarhakarkureita ja muita vieraita – Viikko 21/17

Tiistai-ilta oli altaalla oli yllätys: punatavi eli Cannamon Teal oli tullut käymään.

Wikipedian mukaan punataveja elää Pohjois-Amerikan länsiosissa, Väli-Amerikassa ja Etelä-Amerikan länsi- ja eteläosissa. Punataveja on tavattu vapaana hyvin harvoin Euroopassa, mutta kaikki havainnot koskenevat tarhoista karanneita lintuja. Ilta yhdeksältä havainto oli jo ilmoitettu lintusivuille. Linnusta on ollut aiemmin havaintoja myös Laajalahdella.

Vesipääskyt poikkesivat muuttomatkalla altaalle ja […]

29. touko 2017|Havaintovihko|

Miljoona, miljoona pönttöä – Viikko 20/17

Lämpö teki ihmeitä: perhosia lenteli tosi runsaasti. Sitruunaperhosia, nokkosperhosia, neitoperhosia … ja myös lanttuperhosia, jotka ovat aikuisena talvehtivia hivenen myöhäisempia. Idän lehtikuoriaiset ovat täällä taas. Ilmaantuivat heti, kun leppiin tuli pienet lehdet. Toukkiakin näyttää olevan tiedossa. Ketunleivät tekivät metsiköt valkoisiksi – kukkivat nyt täysillä. Ensimmäiset orvokit ilmaantuivat – noin 2-3 viikkoa myöhemmin kuin vuosi sitten.

Yli […]

22. touko 2017|Havaintovihko|

Hitaasti hyvä tulee, tuumii kevät – Viikko 19/17

Ajoittaisista lumikuuroista huolimatta hyönteiset ja kasvit – ehkä vähän yllättäen – jatkoivat heräämistään. Muurahaiset touhuavat jo täysillä, leppäkerttuja on yllättävän runsaasti liikkeellä. Tuomissa ja pihlajoissa on jo isohkot lehdet ja tuomissa isot nuput Terttuseljan nuput tulivat esiin runsaan kuukauden tuumailun jälkeen ja vadelmissa on miltei avautuneet lehdet. Mukuleinikkiniitty tallitien metsässä kukoistaa ja vieressä skillaniitty on […]

15. touko 2017|Havaintovihko|

Tuntui jo keväiseltä – Viikko 18/17

Viikko alkoi näyttelyn asennuksella ja päättyi Lintuharrastuspäivään. Suomenojan Luonto ry asetti näytteille tiistaina 2.5. uuden, Lintuallas vol 2 näyttelyn. Näyttely koostuu uusista ja vanhoista, altaan ja sen ympäristön luontoa kuvaavista tauluista. Kokonaan uusia tauluja on 20 ja näyttelyssä on nyt kuvia myös nisäkkäistä, hyönteisistä ja kasveista. Viikko siis päättyi Lintuharrastuspäivään – siitä on erillinen raportti.

Viikon […]

08. touko 2017|Havaintovihko|

Tunnelmia Lintuharrastuspäivältä

 

Aurinkoinen, vähätuulinen sää suosi tapahtumaa. Opastuksilla oli toistasataa osanottajaa. Runsaasti tarjolla erilaisia herkkuja sekä syötävää että ostettavaa.

Suomenojan Luonto kiittää osallistujia ja yhteistyökummpaneita.

 

 

08. touko 2017|Havaintovihko, Uutiset|

Laulujoutsen, altaan uusi valtias – Viikko 17/17

Olemme alkukevään ajan seuranneet kyhmyjoutsenten reviiritaisteluja lähes viikottain. Mutta nämä olivat vain alkunäytöksiä. Kuluneella viikolla tapahtui mielenkiintoinen ellen sanoisi dramaattinen käänne.

Olin (JR) tiistai-iltana Tommin kanssa SPR:n ylläpitämää eläkeläiskerhoa opastamassa linturetkellä. Joku kysyi minulta, olivatko pikkujoutsenia, jotka olivat ruovikossa. Väitti, että niillä ei ollut kyhmyjä. Taisi tosiaan olla laulujoutsenia, joita oli tiistai-iltana oli ruovikossa. Altaalla oli […]

01. touko 2017|Havaintovihko|

Kasvit alkavat herätä – Viikko 16/17

Pakkasyöt ja koleat päivät ovat pidätelleet kasvien kukintaa. Vaikuttaa siltä, että kasvimaailma on 2-3 viikkoa myöhässä tavanomaisesta. Ilmatieteenlaitoksen mukaan kevät seisahtui lähes kuukaudeksi. Tiistaina valkovuokot nuokkuivat nuput alaspäin lehdet supussa. Pari lämpöistä päivää ja perjantaina illansuussa valkovuokot olivat laajalti auki. Myös sinivuokot heräsivät uudestaan eloon
Ruttojuurten kukinta pääsi kunnolla käyntiin, etelänruttojuuret ovat nyt komeita. Myös japaninruttojuuret […]

25. huhti 2017|Havaintovihko|